search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:55
MENU CLOSE

Για τους απόδημους η πρώτη σύγκρουση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2094
10-10-2019
11.10.2019 03:05
6-1.png

 

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενδεχομένως θα αποτελέσουν και ένα crash test για το τι μέλλει γενέσθαι αλλά και θα οριοθετήσουν τα περιθώρια συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το θέμα της ψήφου των αποδήμων για την πρώτη του επίσημη επαφή με τους πολιτικούς του αντιπάλους σε μια περίοδο που ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και η Ν.Δ. προσβλέπει σε πιθανή στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνταγματική παρέμβαση στα περί του εκλογικού νόμου. Όπως λεπτομερώς έχετε διαβάσει στη σελίδα 5…

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι με κυβέρνηση Ν.Δ. δεν υφίσταται απλή αναλογική ως εκλογικός νόμος και ότι θα τον αλλάξει είτε με τη σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση είτε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., οπότε και θα υπάρξουν τουλάχιστον μία φορά εθνικές εκλογές με απλή αναλογική.

«Σύντομα η χώρα θα έχει έναν αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό καταστατικό χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο και πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και αναφερόμενος στις τετ-α-τετ συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς σημείωσε πως «η ψήφος των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας δεν είναι απλώς η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους», τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα μέτρο το οποίο προβλέπεται στο σύνταγμα και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων».

Ο Μητσοτάκης τόνισε πως προσέρχεται στη συζήτηση με διάθεση, όπως είπε, «να κάνουμε και τις αναγκαίες υποχωρήσεις – όπου χρειάζεται – για να βρεθεί ένας κοινός τόπος», δηλώνοντας ότι είναι «ανοιχτός σε συζητήσεις και σε συνεργασίες», οριοθετώντας, ωστόσο, την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Αυτό τους λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές», «καρφώνοντας» με αυτά τα λόγια και επί της ουσίας το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος τόνισε πως θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του για να βρεθεί κοινός τόπος και ανέφερε πως «θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Στο χέρι το επίδομα θέρμανσης

Το βήμα της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, για να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο τηρεί αλλά και διευρύνει τις δεσμεύσεις της για ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης αλλά και των πιο αδύναμων. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων, προανήγγειλε ότι φέτος η κυβέρνηση θα προκαταβάλει το επίδομα θέρμανσης.

«Φέτος ενισχύουμε το κονδύλι κατά 10 εκατομμύρια με μία ουσιαστική διαφορά, όμως. Αντί οι δικαιούχοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα – γνωρίζουμε ότι πολλοί, τα πιο φτωχά νοικοκυριά, δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί αν δεν έχεις ταμειακή δυνατότητα δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το μέτρο – τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το επίδομα θα καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι. Θα προκαταβάλλεται το επίδομα, καθώς έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε εντός του 2019» τόνισε ο Μητσοτάκης.

«Καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί»

Δίνοντας το στίγμα του επόμενου διαστήματος και μέχρι τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό «όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στη ΔΕΘ και μια συνολική παρέμβαση με απλοποίηση των κωδίκων καθώς και όλα τα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε επενδυτική άνοιξη στη χώρα».

Αλλά και το νέο ασφαλιστικό που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω να πω εδώ πως ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου. Και για να μην σπεύσουν κάποιοι να προεξοφλήσουν, το ξαναλέμε: Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:53