search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:04
MENU CLOSE

Νίκη Ερντογάν στον ΟΗΕ ενώ τα θύματα αυξάνονται – Περισσότεροι πρόσφυγες μετά την εισβολή

11.10.2019 12:27
syria_turk_9863

 

Τρίτη μέρα των επιχειρήσεων ανατολικά του Ευφράτη και η νίκη Ερντογάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισκιάζεται από νεκρούς αμάχους στα περίχωρα της Σανλίουρφα και του Μάρντιν. Νεκρός ήδη και ένας Τούρκος στρατιώτης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Eθνών μετά από βέτο των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που δίνει φτερά στον Ταγίπ Ερντογάν διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό μετά από δυο μέρες αλλοπρόσαλλων μηνυμάτων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ήδη τον πρώτο νεκρό στρατιώτη και άλλους τρεις τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών στην Συρία. Όσο προσεκτικά και να διεξάγεται μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ακόμη και με τη στήριξη αεροπορίας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού οι απώλειες είναι αναπόφευκτες.

Οι επτά νεκροί πολίτες όμως, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένα μωρό, από βλήματα των Κούρδων,προς το εσωτερικό της Τουρκίας αποτελούν μια διαφορετική παράμετρο σε σχέση με τις προηγούμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δυτικά του Ευφράτη. Στην επιχείρηση «Κλάδο Ελαίας» είχαν σκοτωθεί από βλήματα όλμων συνολικά επτά άμαχοι σε δύο μήνες και λίγες μέρες, που κράτησε συνολικά η επιχείρηση.

Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους»

Στο μέτωπο του πολέμου των εντυπώσεων η Άγκυρα αντιδρά έντονα καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος δεν θα διεξαχθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ ότι θα στείλει τους μετανάστες που φιλοξενεί, αν η τουρκική επιχείρηση χαρακτηριστεί εισβολή και κατοχή και παράλληλα απαντά ο ίδιος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όσους χαρακτηρίζουν την επιχείρηση πόλεμο κατά των Κούρδων, λέγοντας ότι σκοπός είναι να εξολοθρευθούν όσοι είναι μέλη του PYD, YPG και  του PKK.

«Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους» δηλώνει. «Αντίθετα φιλοξενούμε και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία, που θα επιστρέψουν στις εστίες τους μετά την εκκαθάριση στην ασφαλή ζώνη», που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας για να τοποθετήσει εκεί δύο εκατομ. πρόσφυγες.

Στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι επιδιώκει την αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας Ερντογάν – Άσαντ, θα καθορίσουν τα όρια και την έκταση της επιχείρησης αλλά και το αποτέλεσμά της, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για το προσφυγικό.

Περισσότεροι πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή

Οι συνέπειες που θα έχει για το προσφυγικό η τουρκική επίθεση στη Συρία, οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες Ερντογάν, αλλά και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απασχολούν τον γερμανόφωνο Τύπο.

Στους αμάχους που αναζητούν σωτηρία εστιάζει, μεταξύ άλλων, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Στην ιστοσελίδα του tagesschau.de επισημαίνει ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 60.000 άνθρωποι έχουν ήδη τραπεί σε φυγεί. Εάν ισχύουν τα στοιχεία που παραθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη, στη βόρεια Συρία ζουν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Εφόσον λοιπόν συνεχιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία ‘Πηγή Ειρήνης’, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα».

Η εφημερίδα Berliner Zeitung σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά όπως γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου «ο Ερντογάν αντέκρουσε την ευρωπαϊκή οπτική γωνία με μία απροκάλυπτη απειλή. Μιλώντας σε κομματικούς φίλους του είπε: ‘Ευρωπαϊκή Ένωση, σύνελθε. Κοιτάξτε, σας ξαναλέω ότι αν αποκαλέσετε κατοχή την επιχείρηση που διεξάγουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι εύκολα για μας. Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες’.» Όπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, o Ερντογάν «επαναλαμβάνει πρόσφατες απειλές, ότι θα αφήνει ανενόχλητους τους πρόσφυγες να ταξιδεύουν προς στην Ευρώπη. Ήδη εδώ και μήνες φτάνουν στα ελληνικά νησιά πολύ περισσότεροι μετανάστες».

Επίθεση για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες

Η εφημερίδα Die Welt, σε ανάλυσή της, επισημαίνει: “Το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιτίθεται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν έχει να κάνει τόσο με πραγματική απειλή, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. Έχει να κάνει με τη θέση του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η οποία είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική. Με τη στρατιωτική επίθεση ελπίζει να συσπειρώσει τον τουρκικό πληθυσμό υπό την ηγεσία του και να αποστομώσει τους επικριτές του, ώστε να σταθεροποιήσει και πάλι την εξουσία του, η οποία θρυμματίζεται”. 

Φαίνεται ότι η τακτική Ερντογάν αποδίδει καρπούς, εάν ευσταθούν οι εκτιμήσεις της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Η διπλωματική στήριξη για την Τουρκία είναι λιγοστή, αλλά ο ενθουσιασμός για τον πόλεμο στην ίδια τη χώρα είναι μεγάλος. Μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταψήφισε την παράταση της εντολής προς το στράτευμα για ‘διασυνοριακές επιχειρήσεις’ την Τρίτη. Την υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, περιλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ο υποψήφιος είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές (στην Κωνσταντινούπολη) την άνοιξη χάρις στην υποστήριξη και του HDP. Προφανής τακτικός υπολογισμός του Ερντογάν είναι να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ CHP και HDP, καθώς η συμμαχία τους θα έθετε σε κίνδυνο την εξουσία του». Στο ίδιο μήκος κύματος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι «το κεμαλικό κόμμα δεν κατάφερε να αποφύγει το κύμα του εθνικισμού και στήριξε τη στυρατιωτική επίθεση. Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του φιλοκουρδικού HDP παρουσιάζονται ως εχθροί του κράτους, λόγω της αντίθεσής τους στην επιχείρηση. Την Πέμπτη απαγγέλθηκαν κατηγορίες προς τους δύο συμπροεδρεύοντες του κόμματος».

«Δύσκολος, αλλά σημαντικός εταίρος»

Τι περιθώρια χειρισμών έχει η διεθνής κοινότητα απέναντι στον Ερντογάν; Μία καταγραφή της κατάστασης από τη Süddeutsche Zeitung ενόψει της σημερινής, κρίσιμης επίσκεψης του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα: «Η Γαλλία, η Γερμανία και η Μ.Βρετανία έχουν ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμη πελαγοδρομεί, επιχειρώντας μάταια να αντικρούσει την εντύπωση ότι έχει δώσει στον Ερντογάν έγκριση εν λευκώ για την εισβολή. Ωστόσο στο Κογκρέσο Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, σε μία σπάνια επίδειξη σύμπνοιας, προετοιμάζουν επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την οποία μάλλον δεν θα μπορεί να αποτρέψει με βέτο ο Τραμπ. Απειλούν μάλιστα να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αναστολή συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:04