search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Συρία: Πάνω από 340 οι νεκροί λέει η Άγκυρα – Αυτοσυγκράτηση ζητά το ΝΑΤΟ (Photos)

11.10.2019 13:23
Πόλεμος στη Συρία: Πάνω από 340 οι νεκροί λέει η Άγκυρα - Αυτοσυγκράτηση ζητά το ΝΑΤΟ (Photos) - Media

 

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια τμήματα της Συρίας, με τις μάχες να συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά των Κούρδων.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, έχει ως απολογισμό τον θάνατο τουλάχιστον 342 «τρομοκρατών του PKK – YPG», ενώ ένας Τούρκος στρατιώτης έχει χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) έχουν «εκκαθαρίσει» συνολικά 11 κουρδικά χωριά.

Εν τω μεταξύ, καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών – ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG – ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ύστερα από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.

ΝΑΤΟ: Παρακαλώ αυτοσυγκράτηση

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει “με αυτοσυγκράτηση” κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

“Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι “δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν” οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. “Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει “νόμιμη” επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

“Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα”, εξήγησε. “Δεν αρκεί να λέτε: ‘Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας’. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη”, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις συμμαχικές χώρες της Τουρκίας επειδή δεν πιστεύουν ότι η YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) –το οποίο η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η ΕΕ θεωρούν “τρομοκρατική”– συνδέονται.

“Πρόκειται για υποκρισία, το λέω για τις χώρες που στηρίζουν τη YPG”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου οι δύο άνδρες ερωτήθηκαν και για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη σκοπεύει να απομακρύνει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έχει αναπτύξει στη βάση Ιντσιρλίκ, για να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

“Αναμένουμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να στηρίζουν την Τουρκία”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. “Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή (…) Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την Τουρκία, αλλά και τους εαυτούς μας”, εξήγησε.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του εκτίμησε ότι “όλες αυτές οι συζητήσεις” δικαιολογούν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πολλές συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μια κίνηση την οποία είχε επικρίνει η Δύση.

“Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν θα παρακαλάμε τους συμμάχους μας κάθε φόρά”, υπογράμμισε.

Κόντε: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδεχθεί σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνουν στη συνέχεια εργαλείο εκβιασμού για μια στρατιωτική πρωτοβουλία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και η οποία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.

Σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνέλθει» και απείλησε πως, αν η Ένωση χαρακτηρίσει «κατοχή» την τουρκική επιχείρηση, τότε εκείνος «θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην Ευρώπη.

Η Στοκχόλμη ασκεί πίεση για εμπάργκο

Η Σουηδία θα ασκήσει πίεση κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αποφάσισε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε χθες, Πέμπτη, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα», ανέφερε η Λίντε στο Twitter.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:31