28/11/2020 04:00:39

Ο Μακρόν «έχασε» τη Σιλβί Γκουλάρ από την Κομισιόν αλλά θέλει να κρατήσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο

Ο Μακρόν «έχασε» τη Σιλβί Γκουλάρ από την Κομισιόν αλλά θέλει να κρατήσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο - Media

 

Για «πολιτική κρίση» η οποία απειλεί την Ευρώπη έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος  στην χθεσινή απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της υποψηφιότητας της Σιβλί Γκουλάρ για την ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης», αναφερόμενος στην απόρριψη Γκουλάρ και ενώ υποδεχόταν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στο Παρίσι.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν δήλωσε στο France Inter ότι «Πρόκειται κατ’αρχάς για μια μεγάλη θεσμική κρίση για την Ευρώπη, επειδή χωρίς Γάλλο επίτροπο η επιτροπή δεν μπορεί να ξεκινήσει», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον .

«Θα πρέπει να επιλύσουμε το θέμα αυτό με ηρεμία, χωρίς θυμό, αλλά θα πρέπει (η πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μας πει τι περιμένει από τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Μετά την σημαντική αυτή ανατροπή για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την απόρριψη για ηθικούς λόγους της υποψηφιότητας της Σιλβί Γκουλάρ και ζήτησε «εξηγήσεις» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν είχε επιλέξει την πρώην υπουργό της Γαλλίας παρά τις προειδοποιήσεις που της είχαν απευθύνει διότι η Γκουλάρ τελεί υπό δικαστική έρευνα στη Γαλλία, η οποία ήταν και ο λόγος που την οδήγησε να παραιτηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

«Η Σιλβί Γκουλάρ πέρασε από τρεις επιτροπές, την άκουσαν επί έξι ώρες, κυρίως από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, η οποία έχει αποστολή να εξετάζει αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», σημείωσε η Μονσαλέν.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για το Κοινοβούλιο, αλλά ένα Κοινοβούλιο δεν είναι ένα δικαστήριο στο οποίο κρίνουν τις υποθέσεις που δεν έχουν κριθεί από τα δικαστήρια», επέμεινε.

«Μαζί με την πρόεδρο, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουμε σήμερα ένα καθήκον, αυτό είναι να επιλύσουμε αυτήν την κρίση, να δώσουμε γρήγορα απαντήσεις», κατέληξε η Μονσαλέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, για τον οποίο η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα, θέλει πάνω από όλα να διασωθεί η θέση που είχαν υποσχεθεί στην Γκουλάρ για τη Γαλλία, αυτή της Εσωτερικής Αγοράς, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων από την βιομηχανική πολιτική, την ψηφιακή τεχνολογία, την άμυνα έως ακόμη και τον τομέα του διαστήματος.

Ο Μακρόν υπολογίζει σε αυτήν την θέση για να προωθήσει εκ νέου μια βιομηχανική πολιτική με μεγάλα ευρωπαϊκά σχέδια, έπειτα από δύο χρόνια μάταιων προσπαθειών να τα προωθήσει σε μια διχασμένη Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.