search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:56
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Τρεις αυστηρές προϋποθέσεις για να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο αποτέλεσμα

11.10.2019 14:43
Κουτσούμπας: Τρεις αυστηρές προϋποθέσεις για να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο αποτέλεσμα - Media
 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας ανέπτυξε τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή οι εκλογείς εξωτερικού να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, να απουσιάζουν από τη χώρα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά ανέφερε τα 30 χρόνια, και να ψηφίζουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία. Όπως είπε εφόσον ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις το ΚΚΕ συζητά να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα, ωστόσο ο Περισσός αναμένει να δει και τη σχετική πρόταση νόμου και να λάβει οριστικά θέση.
 
Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα:
 
“Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων και από αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια. Αυτό να εκφράζεται με το ΑΦΜ τους, ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, φορολογικά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος, με τη χώρα και να έχει και λόγο, ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που αφορούν και τον ίδιον, και το εισόδημά του κλπ.
 
Δεύτερο κριτήριο σοβαρό που εμείς θεωρούμε ότι είναι πρέπει να είναι εύλογο το διάστημα, το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια, δεύτερης, τρίτης, τεταρτης γενιάς, με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει, δηλαδή, να ορίζεται συγκεκριμένα, είπαμε ενδεικτικά 30 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει και έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.
 
Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Αποκλείουμε την επιστολική ψηφο. Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και βεβαίως οπουδήποτε αλλου μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στον χώρο για να ψηφίζουν.
 
Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού, τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα. Θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει τελικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση”.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33