search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:57
MENU CLOSE

Ψήφος αποδήμων: Σε κοινά αποδεκτή λύση ελπίζει ο Μητσοτάκης

11.10.2019 15:30
Η εισήγηση των ειδικών σε Μητσοτάκη - Τι θα κρίνει τις αποφάσεις - Media

 

Περιθώρια ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των απόδημων διαβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος των επαφών του σημείωσε σε ανάρτησή του στα social media ότι «συζήτησα με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, για να κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη».

Λίγο νωρίτερα, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού είχε αναφέρει ότι «στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας».

Και τονίζει το Μαξίμου ότι «η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Για τα επόμενα βήματα από εδώ και πέρα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει πως για τον σκοπό αυτό «το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία».

«Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Συναινετική διάθεση στις συναντήσεις, ψηφοθηρική η πρόταση λέει ο Τσίπρας

Πάντως, σε δήλωσή του μετά το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αντίθετος στην πρόταση του πρωθυπουργού, ωστόσο, είναι διατεθημένος να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση, με μία προυπόθεση: 

«Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων στο ζήτημα, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Μετά τη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι ανέπτυξε τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή οι εκλογείς εξωτερικού να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, να απουσιάζουν από τη χώρα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά ανέφερε τα 30 χρόνια, και να ψηφίζουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Όπως είπε, εφόσον ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις το ΚΚΕ συζητά να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα, ωστόσο ο Περισσός αναμένει να δει και τη σχετική πρόταση νόμου και να λάβει οριστικά θέση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, ενώ συναινετική διάθεση διαπιστώθηκε και στην συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη. «Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 και τόνισε ότι είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:57