search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:14
MENU CLOSE

Κόκκινα δάνεια: Ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής»

11.10.2019 19:12
Τράπεζες: Παράταση των μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας - Media

 

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι το σχέδιο «Ηρακλής», της ελληνικής κυβέρνησης, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε ότι δεν περιέχει κρατική ενίσχυση.

Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες κρίνεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης από τον οίκο Fitch, αφού, όπως αναφέρει, θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείσουν.

Το Πλαίσιο Προστασίας Ελληνικών Στοιχείων Ενεργητικού (σχέδιο «Ηρακλής») είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών, καθώς αναμένεται ότι θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs) που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Με το πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Fitch, το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση για τα υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης δάνεια που θα τιτλοποιηθούν. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Το πλαίσιο είναι αντίστοιχο με το ιταλικό μοντέλο GACS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε χθες, καθώς αποφάσισε ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες για κρατική βοήθεια.

«Αναμένουμε ότι το πλαίσιο θα εφαρμοσθεί πλήρως τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δυναμική όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Όπως σημειώνει ο Fitch, δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε περίπου 20% στο τέλος του 2021, ενώ οι άλλες δύο στοχεύουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ή σε ποσοστό κοντά στο 15%. Η χρήση του πλαισίου μπορεί να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να επιτύχουν νωρίτερα τους στόχους τους, προσθέτει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, η επίδραση του πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση και το κόστος της συμμετοχής καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για προβληματικά ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. «Φαίνεται να υπάρχει καλή επενδυτική διάθεση, δεδομένων των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τομέα φέτος και το βελτιούμενο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση. Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο. Η προμήθεια που θα πληρώνουν για την κρατική εγγύηση θα βασισθεί σε ένα μέγεθος αναφοράς της αγοράς που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος κατά τη χορήγηση της εγγύησης», σημειώνει ο Fitch «Αν και υπάρχουν κίνδυνοι υλοποίησης σχετικά με την καθιέρωση και χρήση του πλαισίου, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία της αγοράς από ορισμένες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να κάνουν ομαλή τη διαδικασία και να στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά», καταλήγει ο οίκος.

Η HSBC εκτιμά ότι το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο, καθώς υπερτερεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs, έναντι απλών τιτλοποιήσεων ή διατήρησης των υφιστάμενων σχεδίων. Αν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν κατά 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, τα οφέλη έναντι του κόστους θα υπερκαλύψουν τα αρνητικά στοιχεία. Συνολικά εκτιμά ότι πρόκειται για ένα σχήμα που θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές επίτευξης των στόχων.

Θετικά υποδέχθηκε το σχέδιο «Ηρακλής» και η JP Morgan, σημειώνοντας την κεφαλαιακή ανακούφιση ως το μεγαλύτερο όφελος, αν και επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί από τη συμμετοχή των τραπεζών.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου σημειώνουν ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, οι οποίες όταν θα αποκαλυφθούν τα σημεία-κλειδιά θα αποτελέσουν:

  1. Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να μην θεωρηθεί το πλάνο κρατική ενίσχυση.
  2. Το κεφαλαιακό όφελος των τραπεζών από τους senior τίτλους
  3. Τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν οι τιτλοποιήσεις και οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου

Το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμά η Morgan Stanley, εν αναμονή των ανακοινώσεων των S&P και DBRS στις 25 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση των NPLS των ελληνικών τραπεζών ενισχύει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αν και θεωρεί πως η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, θα πάρει αρκετό καιρό ακόμα. Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί, εκτιμά πως θα ανοίξει η πόρτα για ένταξη στο QE.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:14