search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:20
MENU CLOSE

Ισπανία: Έως τις 25 Οκτωβρίου η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο

12.10.2019 05:45
Μαδρίτη: Γυμνόστηθες ακτιβίστριες έκαναν «ντου» σε διαδήλωση υπέρ του Φράνκο - Media

 

Η σορός του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του έως τις 25 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση, αφού ξεπέρασε τα εμπόδια που είχε θέσει η οικογένεια του δικτάτορα.

«Έως τις 25 Οκτωβρίου, ο δικτάτορας δεν θα βρίσκεται πλέον στην Κοιλάδα των Πεσόντων», το μαυσωλείο όπου έχει ενταφιαστεί, ανακοίνωσε η δεύτερη στην ιεραρχία της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο. Μέχρι τότε, προσέθεσε, η κυβέρνηση θα λάβει «τις τεχνικές αποφάσεις καθώς και αποφάσεις σχετικά με ζητήματα ασφαλείας, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκταφή και την επαναταφή του».

Η οικογένεια, που είχε προσφύγει πολλές φορές στη δικαιοσύνη προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά της σορού, θα «ενημερωθεί 48 ώρες πριν από την ημέρα και την ώρα» της επιχείρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη «μεγαλύτερη διακριτικότητα και τον μεγαλύτερο σεβασμό», διαβεβαίωσε η Κάλβο.

Ο δικτάτορας Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το τέλος του Εμφυλίου, τον οποίο είχε κερδίσει το 1939, έως και τον θάνατό του το 1975. Είχε ενταφιαστεί σε ένα τεράστιο μαυσωλείο στην Κοιλάδα των Πεσόντων, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τη Μαδρίτη. Η σορός του θα ταφεί στο κοιμητήριο κοντά στην πρωτεύουσα όπου έχει ενταφιαστεί και η σύζυγός του.

Αφότου ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο 2018, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε καταστήσει την εκταφή του Φράνκο μία από τις προτεραιότητές του ώστε η Κοιλάδα των Πεσόντων να μην είναι πλέον ένας τόπος υπεράσπισης του φρανκισμού, όμως η οικογένεια του δικτάτορα διεξήγαγε δικαστικό ‘αγώνα’ προκειμένου να την μπλοκάρει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε χθες τα τελευταία εμπόδια για την εκταφή του Φράνκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:20