search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:01
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τους μαθητευόμενους μάγους της ΝΔ να γυρίσουν το χρόνο πίσω

13.10.2019 13:24
Χαρίτσης: Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φυλακές δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τοπικές κοινωνίες ούτε για τους πρόσφυγες - Media

 

«Η ελληνική κοινωνία πάλεψε για να βγει από την κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τους μαθητευόμενους μάγους της ΝΔ να γυρίσουν το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω», επισημαίνει σε άρθρο του στην κυριακάτικη Kontra News ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «κυριολεκτικά πετάει στα σκουπίδια το συσσωρευμένο θετικό φορτίο και τις σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». «Τι την οδηγεί σε αυτήν την επιλογή; Ένας συνδυασμός διαχειριστικής ανικανότητας, ιδεοληπτικής προσήλωσης στην πολιτική της λιτότητας και κυρίως ταξικής μεροληψίας», σημειώνει και προσθέτει: «Με αυτό το μείγμα άλλωστε εγκαινίασε την είσοδό της στον κυβερνητικό θώκο».

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 κάνει λόγο για «περικοπές και ιδεοληψίες», αλλά και για «την τελευταία πράξη σε μία σειρά χαμένων ευκαιριών αρχής γενομένης από τις 8 Ιουλίου του 2019», που καθίστανται «ανησυχητικές», όπως είπε, «όταν ρίχνει κανείς μία ματιά στις δυνατότητες που είχε η κυβέρνηση, δυνατότητες που σχετίζονται με τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτήρηση και τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης».

«Η Ν.Δ. προεξοφλεί την περικοπή των δαπανών του ΠΔΕ»

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: «Το πρώτο εξάμηνο του 2019 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν στην πραγματική οικονομία 1.473 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 956 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι δαπάνες αυτές δεν ήταν λεφτά πεταμένα από το παράθυρο. Το αντίθετο. Ήταν χρήματα που ενίσχυσαν την πραγματική οικονομία, ανακούφισαν τον ιδιωτικό τομέα, τροφοδότησαν την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως στήριξαν την εκπόνηση αναπτυξιακών έργων μακράς πνοής. Αντί η ΝΔ να συνεχίσει με αυτό το δεδομένο -τη ρεαλιστική δυνατότητα για αυξημένες δημόσιες επενδύσεις- προεξοφλεί για το δεύτερο εξάμηνο την περιστολή των δαπανών».

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο «συνεπάγεται περικοπές στις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μειώσεις στη χρηματοδότηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και ιδιαίτερα των Δήμων και των Περιφερειών».

«Από τις χαμένες ευκαιρίες, να περάσουμε στις κερδισμένες δυνατότητες»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «Η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε μειώσεις στους φόρους και ανάπτυξη για όλους», ενώ: «Σήμερα, 100 μέρες μετά την εκλογική της επικράτηση βλέπουμε ότι πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις κρυβόταν εκείνος ο τρόπος άσκησης πολιτικής και οικονομικής πολιτικής που μας οδήγησε στην ανασφάλεια και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Καταλήγοντας στο άρθρο του, ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους επιλογές δεν συνιστούν μονόδρομο. Οφείλουμε να επιμείνουμε στις δυνατότητες ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης με δίκαιες φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και μέριμνα για τα μεσαία στρώματα και τους αδύνατους, προκειμένου η χώρα να ξανακερδίσει τη δυνατότητά της να ευημερήσει συλλογικά» και καλεί: «Από τις χαμένες ευκαιρίες, να περάσουμε στις κερδισμένες δυνατότητες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:00