search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:52
MENU CLOSE

Ανατροπή από Μηταράκη για τα αναδρομικά: Απίθανο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019

14.10.2019 11:25

 

Για το θέμα των αναδρομικών τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν. Επιπλέον, τονίζω πως, με βάση τις αποφάσεις αυτές, έχει κριθεί ως συνταγματική η βάση υπολογισμού του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή, μέχρι τα Χριστούγεννα, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν … Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένο πως θα γίνει απολύτως σεβαστή από την κυβέρνηση, όπως σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των συνταξιούχων στους οποίους έχουν διαπιστωθεί λάθη στην εκκαθάριση των συντάξεών τους, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι, αν έχουν προκύψει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτό δεν θα επηρεάσει το καταβαλλόμενο ποσό.

«Το καταβαλλόμενο ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που ήταν, πριν από τον επανυπολογισμό. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, καθώς έχουμε δεχθεί αρκετά ερωτήματα, είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ούτε στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία θα υλοποιηθεί, κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις συντάξεων. Οι μειώσεις συντάξεων τελείωσαν και τελείωσαν οριστικά» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:52