search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12
MENU CLOSE

Η δράση του Καποδίστρια στα χρόνια της Επανάστασης στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» / Μηχανή του Χρόνου Επ. 80

15.10.2019 11:17
Η δράση του Καποδίστρια στα χρόνια της Επανάστασης στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» / Μηχανή του Χρόνου Επ. 80 - Media

 

Η δράση του Καποδίστρια την περίοδο της Επανάστασης και η ανάληψη της ηγεσίας της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του». Το επεισόδιο θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD, το Σάββατο 19/10 στις 21.00.

Στο επεισόδιο γίνεται αναδρομή στις συγκρούσεις του Καποδίστρια στα διεθνή συνέδρια με τον Μέτερνιχ, ώστε να μην υπάρξει καταδίκη του ξεσηκωμού των Ελλήνων, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους στήριξε τον αγώνα για απελευθέρωση, από τη Γενεύη.

Επίσης, η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει με ένα ακόμα επεισόδιο για τον Ιωάννη Μεταξά, τη Δευτέρα 21/10 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Το επεισόδιο ρίχνει φως στην επάνοδο του Μεταξά στην πολιτική, στην επιβολή της δικτατορίας και στο πώς το περίφημο «ΟΧΙ» επηρέασε την κοινή γνώμη.

Συνημμένα θα βρείτε σχετικά ενημερωτικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθούν τα τρέιλερ των νέων επεισοδίων της σειράς «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» και «Μηχανή του Χρόνου»

 

 

Η περίοδος δικτατορίας του Μεταξά στη «Μηχανή του Χρόνου»

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει με ένα ακόμα επεισόδιο για τον Ιωάννη Μεταξά, τη Δευτέρα 21/10 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Το επεισόδιο ρίχνει φως στην επάνοδο του Μεταξά στην πολιτική, στην επιβολή της δικτατορίας και στο πώς το περίφημο «ΟΧΙ» επηρέασε την κοινή γνώμη.

Η παρουσίαση της πολιτικής του δράσης ξεκινά από το 1932, όταν ύστερα από ένα διάλειμμα μερικών χρόνων ο Ιωάννης Μεταξάς ξαναβρέθηκε στο «κατώφλι» της αντιβενιζελικής παράταξης και έγινε ο βασικός κήρυκας του αντιβενιζελισμού και του φιλομοναρχισμού στην Ελλάδα. Στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, ο Μεταξάς έγινε υπουργός Στρατιωτικών, ενώ τον Μάρτιο του 1936 προήχθη σε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Ένα μήνα αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής έφυγε από τη ζωή και ο Μεταξάς έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά. Στη Βουλή έλαβε 241 ψήφους εμπιστοσύνης και ανέλαβε επισήμως την πρωθυπουργία.

Στις 4 Αυγούστου 1936 και με αφορμή την προκήρυξη γενικής απεργίας για την επόμενη μέρα, ο Μεταξάς κατέλυσε τη δημοκρατία με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά. Μέσα από φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, καθώς και μαρτυρία πρώην μέλους της μεταξικής νεολαίας, η έρευνα της εκπομπής σκιαγραφεί όσα ακολούθησαν του πραξικοπήματος.

Το καθεστώς, ήταν ολοκληρωτικό και ασκούσε απόλυτο έλεγχο στην κοινωνία. Οι αντιφρονούντες εξορίστηκαν και πολλοί από αυτούς βασανίστηκαν, μέχρι να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας και αποποίησης των ιδεών τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του Μεταξά, ιδρύθηκε το ΙΚΑ, ξεκίνησαν οι παραστάσεις στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο και καθιερώθηκε η δημοτική γλώσσα.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Μεταξάς μετατράπηκε από δικτάτορας σε ηγέτης, όταν με το ΟΧΙ που έδωσε ως απάντηση στον Ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι, ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ιταλία. Η ταχύτατη επιστράτευση, καθώς και τα οχυρωματικά έργα που είχαν γίνει στη βόρεια Ελλάδα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, έδωσαν ένα μεγάλο προβάδισμα στη χώρα.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12