search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:47
MENU CLOSE

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκία-Δύση, μία δύσκολη σχέση

15.10.2019 12:29
Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκία-Δύση, μία δύσκολη σχέση - Media

 

Την περίπλοκη σχέση της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της επιχειρεί να ερμηνεύσει ο γερμανόφωνος τύπος. Δεν λείπουν και τα ερωτήματα για τη στάση της κοινής γνώμης στην ίδια την Τουρκία.

“Το μικρό θαύμα του Λουξεμβούργου” επιγράφεται ανάλυση της Süddeutsche Zeitung- μία υπενθύμιση ότι για τα δεδομένα της ΕΕ η ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία επήλθε γρήγορα στο Συμβούλιο Υπουργών, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. “Από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για την εισβολή πολλά κράτη-μέλη παρακολουθούν την κατάσταση με ανάμεικτα αισθήματα οργής και αδυναμίας”, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. “Ωστόσο, ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα ‘συνολικά συμφραζόμενα’, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εταίρος στη μεταναστευτική πολιτική, έστω κι αν οι Βρυξέλλες θεωρούν παράνομες τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στις ακτές της Κύπρου”.

Στον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εστιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt και σημειώνει ότι “έλαβε μία μονομερή απόφαση για τη Συρία μόλις έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές (στις ΗΠΑ) καταστρέφοντας τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες. Οι συνέπειες θα είναι αισθητές επί μακρόν και δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τελικά τους προεκλογικούς υπολογισμούς του Τραμπ. Γιατί τίποτα δεν προκαλεί τόσο διάχυτο τρόμο, όσο η ιδέα των τρομοκρατών που κυκλοφορούν ελεύθεροι με σκοπό να εκδικηθούν τις ΗΠΑ”.  

Ο φόβος του Ερντογάν για την οικονομία

Ποιες δυνατότητες έχει η Γερμανία να επηρεάσει τα πράγματα; Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Κυριακής. “Πιθανώς”, επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, “ήθελε να διαπιστώσει εάν πράγματι απειλείται με σοβαρά προβλήματα. Και αυτό θα συνέβαινε, αν η ΕΕ αποφάσιζε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει τον Ερντογάν ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία. Οι Βρυξέλλες δεν χρειάζεται να στέλνουν tweet στα όρια της παράνοιας για να υπενθυμίσουν στον Ερντογάν πόσο ευάλωτος είναι οικονομικά. Είναι προφανής η εξάρτηση της Τουρκίας από το εμπόριο με την ΕΕ. Ακριβώς επειδή το γνωρίζει αυτό ο Ερντογάν απειλεί να καταγγείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό και να στείλει στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες”.

“Ο πόλεμος στη Συρία θέτει σε κίνδυνο το εργοστάσιο της Volkswagen στην Τουρκία” επιγράφεται ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με δυτικές χώρες “δεν επηρεάζει μόνο τις εξαγωγές όπλων, αλλά προφανώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Στο στόχαστρο βρίσκεται μεταξύ άλλων το νέο εργοστάσιο που σχεδιάζει η Volkswagen κοντά στη Σμύρνη (…) Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της FAZ η επιχείρηση επισημαίνει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. ‘Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή και μεγάλη ανησυχία για τις επίκαιρες εξελίξεις’ δηλώνει ένας εκπρόσωπος (του ομίλου).

“Που είναι οι διαδηλώσεις;”

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Die Welt στρέφει την προσοχή της στο εσωτερικό της Τουρκίας και φαίνεται να απορεί με τη στήριξη της τουρκικής κοινής γνώμης στην εισβολή. “Αναρωτιέται κανείς: Πού είναι η διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, που τόσο πολύ της αρέσει να διαμαρτύρεται; Γιατί δεν υψώνει κανείς τη φωνή του; Ειδικά τώρα θα ήταν πολύ σημαντική η αντίσταση απέναντι στον Νεο-Οθωμανισμό του Ερντογάν- όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Η στρατιωτική επίθεση αποσταθεροποιεί μία περιοχή υπό κουρδική διοίκηση, η οποία είχε ησυχάσει μετά τη νίκη επί των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους”.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:44