search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:47
MENU CLOSE

Τροπολογία ρυθμίζει το ζήτημα των πρόσθετων εφημεριών στα νοσοκομεία

15.10.2019 12:50
Θύελλα αντιδράσεων κατά ΠΙΣ: Ζητά μετατροπή δημόσιων νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ και είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ! - Media

 

Τη δυνατότητα να εγκρίνονται και να πληρώνονται πρόσθετες εφημερίες, πέραν των τακτικών, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στο αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την τροποποιημένη διάταξη, οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ.

Το 2019, παρατηρείται υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες, λόγω υποστελέχωσης των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ, αλλά οι εφημερίες που πραγματοποιούνται καθ΄ υπέρβαση του 9%, περικόπτονται και δεν αποζημιώνονται.

Η νομοθετική διάταξη δεν προκαλεί επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, διότι η αποζημίωση θα καλυφθεί είτε από τα λειτουργικά έσοδα των νοσοκομείων, είτε από την ήδη εγκεκριμένη ειδική επιχορήγηση έτους 2019 του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των εφημέριων ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΠΕΔΥ.

Στην ίδια τροπολογία διευκρινίζεται το νομικό καθεστώς για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα αυτό. «Η αναγκαιότητα διευκρίνισης του νομικού πλαισίου κρίνεται αναγκαία, όχι μόνον για τη διαμόρφωση ασφαλούς νομικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις σε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας και επιστημονικής κατάρτισης που αφορά άμεσα σε θέματα υγείας, αλλά και επειδή τα νομοθετήματα στα οποία ανατρέχει η Διοίκηση για την αξιολόγηση των Μ.Ι.Υ.Α θεσπίσθηκαν δυνάμει νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων που διαφοροποιούνται σε σχέση με όσα προβλέπονται στο ειδικό νομικό πλαίσιο για τις ΜΙΥΑ με αποτέλεσμα να γεννάται ενδεχόμενο αμφισβητήσεων ως προς τη νομιμότητα των διοικητικών ενεργειών», αναφέρεται στην τροπολογία η οποία διευκολύνει τη διοίκηση αυτών των κέντρων να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς να ανακύπτουν αμφιβολίες και ερμηνευτικά ζητήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:45