search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:37
MENU CLOSE

Εισβολή στη Συρία: Αλλάζει τα δεδομένα η Μόσχα – Προελαύνουν οι δυνάμεις του Άσαντ – Ποιες περιοχές ελέγχουν (Χάρτης)

15.10.2019 13:59
Εισβολή στη Συρία: Αλλάζει τα δεδομένα η Μόσχα - Προελαύνουν οι δυνάμεις του Άσαντ - Ποιες περιοχές ελέγχουν (Χάρτης) - Media

 

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών. Οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση σήμερα στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν, κατά την έβδομη ημέρα μιας επίθεσης που εξαπολύθηκε από την Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία και έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων και την αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων. Διακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες εκτοπισμένοι από την τουρκική επίθεση, για την οποία ο Ερντογάν λέει πως θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι». Ανυποχώρητη η Άγκυρα, τονίζει ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η Μόσχα εκφράζει την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας» και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας. Τα Ηνωμένα έθνη καλούν την Άγκυρα να ερευνήσει περιστατικά εκτελέσεων. Προς νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προελαύνει. Εσπευσμένα στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Οι SDF «εξαπέλυσαν μέσα στη νύκτα μια εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους κοντά στην Ρας αλ-Άιν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πόλη.

Παράλληλα οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ-Άιν, στην περιφέρεια της πόλης Ταλ Ταμρ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν την Κυριακή με τους Κούρδους με στόχο να συγκρατήσουν την τουρκική επίθεση.

Ποιες περιοχές ελέγχουν οι δυνάμεις του Άσαντ

Δυτικότερα συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσα στη νύκτα γύρω από τη Μανμπίτζ ανάμεσα σε φιλοτούρκους μαχητές και δυνάμεις του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές. Για να βοηθήσει αυτές τις τελευταίες, η Δαμασκός έστειλε στρατιώτες και σ’ αυτή την πόλη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Τα αμερικανικά στρατεύματα «εκτελούν μια εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Φύγαμε από τη Μάνμπιτζ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς.

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και από πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι’υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις ενάντια σε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι «τρομοκράτες» έπληξαν την γειτονιά Γκαντούρα της περιοχής Τζαραμπλούς, που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση.

Οι κουρδικές δυνάμεις επίσης επιτέθηκαν στην περιοχή Αζάζ, εκτοξεύοντας τέσσερα βλήματα πυροβολικού που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ακόμη αμάχων. 

Νωρίτερα σήμερα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στη Μάνμπιτζ, αν και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντικαθεστωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που εισήλθαν στην πόλη ήταν κυρίως Κούρδοι μαχητές. Ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε νωρίτερα ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν εισέλθει στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών είναι Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

Συνολικά 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε από την άλλη πλευρά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους.

Παράλληλα, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Εκτοπισμένοι και ΜΚΟ

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που είναι στόχοι της τουρκικής επίθεσης, καθώς σταμάτησε πλήρως η ανθρωπιστική αρωγή, σταμάτησαν οι δραστηριότητες όλων των διεθνών οργανώσεων και αποχώρησαν οι εργαζόμενοί τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες, Δευτέρα, η διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «τη διακοπή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής αρμόδιος για τη Συρία Μέιντ Φέργκιουσον. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν και δεν έχουμε κανένα μέσο για να φθάσουμε σ’ αυτούς», υπογράμμισε.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την ασφάλεια των εκατοντάδων σύρων εργαζομένων τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε από την πλευρά του πως συνεχίζει τις δραστηριότητές του και έκανε λόγο για προβλήματα στην παράδοση τροφίμων σε ορισμένες ζώνες.

Εξάλλου 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία εναντίον τουρκικών πόλεων. Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει πλέον λόγο για 277.000 εκτοπισμένους.

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης, ανακοινώθηκε από την πλευρά των Κούρδων, ενώ στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσσότερα από 70.000 παιδιά.

Ως προς το θέμα αυτό, οι κουρδικές αρχές στη Συρία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την παύση των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αποχώρηση των εργαζομένων τους από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

Ανακοίνωσαν τη διακοπή των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της (τουρκικής) επίθεσης, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών οργανώσεων και την αποχώρηση υπαλλήλων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες η διεθνής οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «την αναστολή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

Η ΜΚΟ εργαζόταν σε αυτό τον τομέα από το 2014 για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της.

“Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν”, αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για (…) την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), ο Ερβέ Βερουσέλ, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

«Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και συνήθη τρόφιμα που στέλνουμε όλον τον χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες «διαταράξεις» στην παράδοση σε ορισμένες περιοχές λόγω του προβλήματος ασφάλειας.

Ο ΟΗΕ καλεί την Άγκυρα να ερευνήσει περιστατικά εκτελέσεων

Η Τουρκία μπορεί «να θεωρηθεί υπεύθυνη» για συνοπτικές εκτελέσεις κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού από μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται μ’ αυτή, μετά την ανάρτηση το σαββατοκύριακο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που φέρεται ότι εικονίζουν τις εκτελέσεις αυτές, ανακοίνωσε το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως έχει λάβει εικόνες από τους φόνους αυτούς, οι οποίοι φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν από μαχητές της Αχράρ αλ-Σαρκίγια κοντά στη Μάνμπιτζ.

«Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί κράτος υπεύθυνο για παραβιάσεις από ομάδες που συνδέονται μ’ αυτό, από τη στιγμή που η Τουρκία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο αυτών των ομάδων ή των επιχειρήσεων στην εξέλιξη των οποίων συνέβησαν αυτές οι παραβιάσεις», δήλωσε ο Κόλβιλ. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν αμέσως αμερόληπτη, διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα».

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας, ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης.

Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.

Μέχρι τη νίκη, λέει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι» της, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για να τερματισθεί.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (…) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν περιγράφοντας με τη διατύπωση αυτή την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Θα διασφαλίσουμε γρήγορα την ασφάλεια της περιοχής από τη Μάνμπιτζ (βορειοδυτική Συρία) μέχρι τα σύνορά μας με το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ζώνη πρόκειται να υποδεχθεί «σε πρώτο χρόνο ένα εκατομμύριο, μετά δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες», από τους περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από το 2011 που ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία.

Πώς επιδιώκει να κατευνάσει τις ανησυχίες της Δύσης

Παράλληλα, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα, υποστήριξε πως η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο αυτό που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δυτικών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΙΚ και για φυγή των μαχητών του που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», πρόσθεσε.

Η Τουρκία είχε κατηγορήσει χθες, Δευτέρα, τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του ΙΚ, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.

Σ’ ένα μήνημά του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να επικαλείται κι αυτός χθες το σενάριο αυτό δηλώνοντας: «Οι Κούρδοι μπορεί να αφήνουν μερικούς για να μας εξαναγκάσουν να εμπλακούμε».

Όμως χθες το βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ κατήγγειλε έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του ΙΚ.

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

«Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίνει ζωηρά την τουρκική επίθεση αφότου αυτή άρχισε, επέμεινε χθες σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην «απόλυτη ανάγκη να εμποδισθεί μια ανάδυση» του ΙΚ, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε χθες Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα σειρά κυρώσεων σε βάρος τούρκων υπουργών και υπουργείων για να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε σύμμαχο, καθώς η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξέφρασε την Τρίτη τη στήριξή της στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, να τερματιστεί η τουρκική επιχείρηση, ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βρώμικη συμφωνία» Κούρδων – Άσαντ

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

Η Μόσχα μπαίνει στο παιχνίδι

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

«Πράγματι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ότι στο Χμεϊμίμ διεξήχθηκαν συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια ήταν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», δήλωσε ο Λαβρέντειφ, προσθέτοντας ότι «εντούτοις οι συνομιλίες έγιναν»,

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας.

Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης ότι « η ασφάλεια των τουρκο-συριακών συνόρων πρέπει να διασφαλισθεί συγκεκριμένα με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις ούτε φυσικά δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου εξέφρασε φόβους ότι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση «μπορεί πράγματι να καταστρέψει τον εύθραυστο αυτό κόσμο διαφορετικών θρησκειών στις περιοχές αυτές» αφού, όπως είπε, «κατοικούνται όχι μόνο από Κούρδους, αλλά και από Άραβες , σουνίτες». «Και όταν εκεί μεταφέρουν ανθρώπους οι οποίοι δεν ζούσαν ποτέ (σ’ αυτές τις περιοχές), αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στους ντόπιους κατοίκους που επί αιώνες ζούσαν σ αυτά τα εδάφη».

Ο Λαβρέντιεφ επισήμανε ότι η Ρωσία πάντα αναλάμβανε «συγκεκριμένες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα διευκρίνισε ότι μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας δεν υπήρξε στο ζήτημα της στρατιωτικής επιχείρησης καμία συμφωνία, χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση «καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στα μέσα Νοεμβρίου , τονίζοντας ότι ο διάλογος υπό το σχήμα αυτό (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία-σ.σ) θα συνεχιστεί επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:36