search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Μικροπλαστικά: Ψάχνοντας για ίχνη πλαστικού στις τροφές μας (Photos)

15.10.2019 14:57
Μικροπλαστικά: Ψάχνοντας για ίχνη πλαστικού στις τροφές μας (Photos) - Media

 

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού στη Γη, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για τους κινδύνους που ενέχουν για τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες αγωνίζονται τώρα να διερευνήσουν μερικά από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Η Daniella Hodgson σκάβει μια τρύπα στην άμμο. «Βρήκα ένα», φώναξε

Ανοίγει το χέρι της για να αποκαλύψει ένα κόκκινο σκουλήκι, το οποίο απομάκρυνε από το υπόγειο καταφύγιό του. 

Το σκουλήκι θα καταπιεί κομμάτια πλαστικού που θα συναντήσει στην άμμο, ενώ στη συνέχεια το σκουλήκι μπορεί να γίνει τροφή για πουλιά ή ψάρια, όπως συνηθίζεται στην τροφική αλυσίδα της φύσης.

«Θέλουμε να δούμε πόσο πλαστικό μπορεί να καταλήξει στις ακτές του νησιού της Τενερίφης» είπε η Hodgson, η μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Royal Holloway, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Αν είστε εκτεθειμένοι σε περισσότερο πλαστικό, θα τρώτε περισσότερα πλαστικά; Ποια είδη πλαστικών θα καταναλώνετε, ποια σχήματα, χρώματα ή μεγέθη; Και μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να κάνουμε πειράματα ώστε να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η κατανάλωση πλαστικού σε διαφορετικά ζώα», τόνισε.

Τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά ή περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου σησαμιού. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση αυτών των μικροσκοπικών πλαστικών κομματιών, τα οποία προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά υπολείμματα, καλλυντικά και ρούχα. Αυτό που δεν πρέπει να αμφισβητήσει κανένας είναι πόσο μακριά έχουν ταξιδέψει γύρω από τον πλανήτη μέσα σε μερικές δεκαετίες.

«Είναι απολύτως παντού», επισημαίνει η Hodgson, η οποία ερευνά πώς το πλαστικό κάνει το ταξίδι του στα θαλάσσια οικοσυστήματα. «Τα μικροπλαστικά μπορούν να βρεθούν στη θάλασσα, σε περιβάλλον γλυκού νερού σε ποτάμια και λίμνες, στην ατμόσφαιρα, στα τρόφιμα», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52