search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:50
MENU CLOSE

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Μορένο αντικατέστησε την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων

16.10.2019 05:33
Ισημερινός: Ο πρόεδρος Μορένο αντικατέστησε την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων - Media

 

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο προχώρησε χθες Τρίτη στην αντικατάσταση των αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του γενικού επιτελείου στρατού, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν τις 12 ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων λόγω των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το διάταγμα που πυροδότησε υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων.

Ο στρατηγός Λουίς Λάρα Χαραμίγιο διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο υποστράτηγος Λουίς Αλταμιράνο Χουνκέιρα διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες παραλύοντας τον Ισημερινό σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, ιδίως αυτόχθονες, και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο υποστήριξε χθες ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα και «πτώσεις».

Αμφισβήτησε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή και άλλοι 1.340 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην ανακοίνωσή του με την οποία το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε για τις αντικαταστάσεις των επιτελαρχών, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στον ρόλο των προκατόχων των Λάρα και Αλταμιράνο στις επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Εκφράζονται μόνο ευχαριστίες για τις «υπηρεσίες τους προς το έθνος» τις οποίες προσέφεραν, όπως προστίθεται, «με επαγγελματισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:48