search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:13
MENU CLOSE

Ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ισπανία – Τρίτο κόμμα το Vox σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

16.10.2019 06:45
Ισπανία: Καταλανικό ζήτημα και η εκταφή του Φράνκο εκτοξεύουν τα ποσοστά του ακροδεξιού Vox	 - Media

 

Τρίτη δύναμη στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου ενδέχεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία.

Μετά την απώλεια περίπου των μισών ψηφοφόρων του, στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και των Ευρωεκλογών και ενώ φαινόταν να αιμορραγεί και άλλο προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ φαίνεται πως τελικά θα κάνει την ανατροπή.

Οι αναλυτές της έρευνας που δημοσίευσε η ABC εκτιμούν πως το Vox έχει τη δυναμική να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλιστές του PSOE και το PP.

Ενώ οι συνάδελφοί τους στη δεύτερη έρευνα πιστεύουν πως αυτό είναι δύσκολο σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά καθόλου απίθανο να συμβεί σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν οι αναλυτές των δύο σφυγμομετρήσεων είναι πως το Vox, δεν φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του (2,6 εκατ. στις 28 Απριλίου) θα αυξήσει όμως τα εκλογικά του ποσοστά και θα αυξήσει τις έδρες του (σήμερα έχει 24 έδρες) χάρη στη συνδρομή δύο παραγόντων: στην αυξημένη αποχή και στην εκλογική καθίζηση των κεντροδεξιών Ciudadanos.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAD3, οι ψηφοφόροι του Vox είναι μακράν εκείνοι που προθυμοποιούνται περισσότερο να προσέλθουν στις κάλπες (μετά τους εθνικιστές Καταλανούς) και αναμένεται η αποχή των οπαδών του να είναι μικρότερη απ’ όσο στα άλλα κόμματα.

Επίσης είναι η πλέον «πιστοί» στο κόμμα, με μικρότερη τάση μεταπήδησής τους σε άλλες κομματικές παρατάξεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:12