search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:02
MENU CLOSE

X.A.: Οριακή άνοδος, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα

16.10.2019 15:54
X.A.: Οριακή άνοδος, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα - Media

 

“Όσον αφορά το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 862 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η σημερινή συνεδρίαση δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο, όσον αφορά το κλείσιμο του γενικού δείκτη, αλλά ούτε και την ζητούμενη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον τζίρο να παραμένει στα, γνωστά, χαμηλά επίπεδα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στων αγοραστών στα μη τραπεζικά blue chips, αλλά και η διατήρηση στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησαν οι δημόσιες εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, πάρα πολλά θα κριθούν από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι “η αμερικανική οικονομία, που έχει φτάσει σε ρεκόρ, θα συντριβεί, όπως το 1929, εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους ‘κλόουν’ (σ.σ. τους Δημοκρατικούς) εκλεγεί πρόεδρος”.

“Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν χρέος σε τέτοια επίπεδα, που δημιουργείται ο κίνδυνος μιας ωρολογιακής βόμβας $19 τρισ., στην περίπτωση μιας ακόμα παγκόσμιας ύφεσης”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank 0%, Εθνική -0,22%, Eurobank -1,36%, Πειραιώς -1,20%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Cenergy Holdings (+1,05%), TITC (+1,33%), ΟΠΑΠ (+2,04%) και ΟΤΕ (+1,05%).

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,76%), Viohalco (-1,77%), Motor Oil (-1,14%), ΔΕΗ (-2,54%) και Σαράντη (-1,26%).

Περαιτέρω άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά 10ετη ομόλογα προβλέπει η UBS σε έκθεσή της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, ακόμη και σε περίπτωση επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, υποδηλώνουν περιθώριο περαιτέρω ανόδου των ελληνικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ομαλοποίησης των αποδόσεων συγκριτικά και με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να εμφανίσει σημαντική επιτάχυνση το 2020 και ότι η χώρα μπορεί να πετύχει με ασφάλεια το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τόσο φέτος όσο και το 2020.

Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 διαμορφώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι 2,6% του ΑΕΠ, ή σχεδόν μία μονάδα κάτω από την εν ισχύ δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε μνημόνιο, το ΔΝΤ θα ζητούσε έξτρα μέτρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Από τις προβλέψεις του ‘Fiscal Monitor’ ξεχωρίζουν ακόμα οι εκτιμήσεις για σταδιακή διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πέρυσι διαπιστώνεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, φέτος προβλέπεται έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει το 1% το 2020 και στη συνέχεια καταλήγει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2024.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπεται σημαντική πτώση από το 176,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 154,1% του ΑΕΠ το 2024.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά και οι CPI (+9,37%), MLS (+6,27%), Reds (+5,36%), Ικτίνος (+6,34%), Space Hellas (+4,18%), Ιντρακάτ (+4,87%), Δρομέας (+4,36%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (+3,17%) και AS Company (+3,09%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 853,96 (-0,49%) και 861,03 μονάδων (+0,33%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,37 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,02%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15