search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:28
MENU CLOSE

Συναίνεση εντός – μηνύματα εκτός: Οι επιδιώξεις Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα και η στάση του στο διεθνές μέτωπο

17.10.2019 03:00
Συναίνεση εντός - μηνύματα εκτός: Οι επιδιώξεις Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα και η στάση του στο διεθνές μέτωπο - Media

Παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, το Μαξίμου φαίνεται να γνωρίζει ότι υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα να διανυθεί μέχρι να καταλήξει σε ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο μάλιστα θα επιδιώκει να ικανοποιήσει τόσο τις επιταγές του Συντάγματος όσο και τις απαιτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις κυβερνητικές επιδιώξεις.

Εάν ο τόνος του πολιτικού ενδιαφέροντος την περασμένη εβδομάδα πάντως δόθηκε με τα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους του, αναπόφευκτα, το στίγμα της πολιτικής εβδομάδας που «τρέχει», η οποία έχει βαριά ατζέντα ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, το έδωσε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συναινετικός για ακόμη μια φορά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι μετά τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει κάποια πρόοδος στο ζήτημα που για τη Ν.Δ. βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Η φράση του Μητσοτάκη «θα κάνουμε υποχωρήσεις» είναι χαρακτηριστική, όπως επισημαίνεται, των προθέσεών του.

«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και «πέταξε το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα όταν εξέφρασε την άποψη ότι είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τον σχετικό νόμο όταν έρθει στη Βουλή. «Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές. Εκτιμώ, όμως, ότι με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρούμε τον ικανό αριθμό» υποστήριξε ο Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διευκόλυνση», καθώς, όπως είπε, «δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς βάλαμε ένα πλαίσιο».

Περιγράφοντας, ωστόσο, την «κόκκινη γραμμή» που βάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο που καταθέτει, τόνισε πως «το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω – και χαίρομαι διότι τέσσερα από τα πέντε κόμματα, τους αρχηγούς των οποίων συνάντησα, συμφωνούν με την άποψή μου – είναι στο αυτονόητο, ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια. Για να το πούμε πολύ απλά: δεν θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα ψηφίζουν για πρωθυπουργό της χώρας».

«Βασικές παραχωρήσεις»

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι, ενώ ξεκίνησε τις εργασίες της η διακομματική επιτροπή που συμφωνήθηκε να συσταθεί μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των απόδημων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στο ίδιο φόντο, της ψήφου των απόδημων, κινήθηκε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της Βουλής.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε την Τετάρτη την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συζήτησης του άρθρου 54 περί του εκλογικού νόμου, των εκλογικών περιφερειών της χώρας αλλά και της ψήφου των απόδημων, για να μην θεωρηθεί, όπως υποστήριξε, ότι επηρεάζονται οι επαφές που έχουν ξεκινήσει για το επίμαχο ζήτημα και ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών. Εν τέλει αποφασίστηκε ότι η συζήτηση για το άρθρο 54 μετατίθεται για τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η Επιτροπή ζήτησε παράταση εργασιών μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην τοποθέτηση του υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπό αυτή την εκδοχή, η αναβολή της εκ των προτέρων συνταγματικής αναθεώρησης είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Να κάνουμε τις βασικές παραχωρήσεις από τη βασική θέση που είχαμε εκφράσει προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση».

Εκλογικός νόμος

Με παρόμοιο τρόπο πάντως ο Μητσοτάκης μίλησε και για το ζήτημα του εκλογικού νόμου χωρίς να ανεβάζει τους τόνους, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διπλών εκλογών αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συνταγματική παρέμβαση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω πει ότι αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Ωστόσο, σημείωσε πως, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο ίδιος θα προσπαθήσει και θα επιδιώξει μεγαλύτερες συναινέσεις. «Το κριτήριό μου, όμως, είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα κριτήριο το οποίο συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα έχει αναλογικότητα 83%» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, λέγοντας πως «δεν είναι ένα σύστημα το οποίο δεν είναι αναλογικό, απλά δίνει ένα πρόσθετο μπόνους στο πρώτο κόμμα. Το πώς μπορεί να δοθεί αυτό το μπόνους και υπό ποιες προϋποθέσεις και αν πρέπει να συνδέεται με το απόλυτο ποσοστό του κόμματος, όλα αυτά είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω. Δεν κάνω έκπτωση, όμως, στην κεντρική μου αρχή ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι αυτός ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει».

«Να υπάρξουν συνέπειες»

Από εκεί και πέρα ο Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Σε μια Σύνοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα μας θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στο επιδιωκόμενο αυστηρό ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία για την Κύπρο αλλά και για τη Συρία, και στον δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα για το Προσφυγικό.

«Η Ελλάδα προσέρχεται σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση, ως ένας παράγων σταθερότητας και ευημερίας σε μία ταραγμένη περιοχή» δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου, καταδικάζοντας, παράλληλα, με σκληρά λόγια, την τουρκική εισβολή στη Συρία. «Η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών – μελών ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, ωστόσο, όπως ανέφερε, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική εισβολή τονίζοντας πως «αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές».

Χαρακτηριστική, εξάλλου, ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. «Υπάρχει μία λεπτή ισορροπία, που καλούνται τα κράτη – μέλη και η Ε.Ε. ως σύνολο να διαφυλάξει. Από τη μία μεριά να μπορέσει να πιέσει την Τουρκία για να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο και από την άλλη να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. Και, ξέρετε, υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες εντός της ενδοχώρας της Τουρκίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «άρα, οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία κανείς με ανθρωπιστικά αισθήματα δεν είναι αντίθετος, θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες της Τουρκίας που θα τερματίζουν την προκλητική της συμπεριφορά. Προς αυτό εργαζόμαστε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι φαίνεται πως η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία. «Τόσο για την παραβατική δραστηριότητά της στη Συρία, όσο και για τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην υφαλοκρηπίδα, στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου», ανέφερε ο Στ. Πέτσας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:28