search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:01
MENU CLOSE

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τους αποδήμους – Υπό συζήτηση οι όροι του ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2095
17-10-2019
17.10.2019 03:00
4343851.jpg

Αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το σύνθετο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, καθώς πλέον η συζήτηση γίνεται πιο συγκεκριμένη στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο υπουργός στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση ενημέρωσε τα κόμματα ότι η κυβέρνηση θα στείλει τη γραπτή πρότασή της ώς το τέλος της εβδομάδας, πρόταση η οποία θα αφορά τέσσερα κομβικά σημεία: α) την ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων με αυτήν των υπόλοιπων Ελλήνων, δηλαδή η ετυμηγορία τους να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα – κάτι που αποτελεί και τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, β) το ποιους εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, γ) με ποια διαδικασία θα ψηφίζουν και δ) ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, δηλαδή ποιους αφορά η ρύθμιση (ή αλλιώς ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού). Επί αυτών των θεμάτων θα συζητήσει η Διακομματική στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Από αυτή την πρώτη συζήτηση προκύπτει ότι η κυβέρνηση συζητά τους όρους που θέτει το ΚΚΕ, ενώ ο Περισσός ζητά συνταγματική διασφάλιση εφόσον η διαδικασία της αναθεώρησης είναι ανοιχτή. Υπό αυτό το δεδομένο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές τροποποιήσεις, δέχτηκε ότι, εφόσον κάποιο κόμμα επιμένει, μπορεί να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση μέσα από το άρθρο 54 του συντάγματος και προέκρινε την αναβολή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο. Έτσι η συζήτηση του άρθρου 54 θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση με τα κόμματα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο χρονικό όριο απουσίας έως 30 χρόνια που θέτει το ΚΚΕ και δευτερευόντως το ζήτημα του ΑΦΜ. Η κυβέρνηση πρότεινε το χρονικό όριο να μετράει για όσους θα εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους από τον νόμο και μετά, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε ζητώντας να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εγγεγραμμένων. Ως προς αυτό, πάντως, η κυβέρνηση, προκειμένου να μην διακοπεί ο διάλογος, έδειξε ότι δεν είναι κάθετη.

Όσον αφορά το μείζον για την κυβέρνηση, την προσμέτρηση της ψήφου στο συνολικό αποτέλεσμα, το συζητούν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο, με την οποία διαφωνούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στη συζήτηση, καθώς Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ την προτιμούν, αλλά δέχονται να κάνουν υποχωρήσεις προς χάριν της συναίνεσης.

Όσο για το θέμα του ενεργού ΑΦΜ και της ύπαρξης φορολογικών υποχρεώσεων, φαίνεται ότι γενικώς μπορεί να περπατήσει. Αν και το ΚΚΕ πλέον θέτει ως επιτακτικό ζήτημα τη συνταγματική κατοχύρωσή του (τόσο των φορολογικών υποχρεώσεων όσο και των δύο άλλων σημείων της πρότασής του). Κάτι που ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Γιάννης Γκιόκας και δημόσια μετά τη συνεδρίαση: «Προτείναμε αυτή η πρόταση να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24