search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:01
MENU CLOSE

Brexit: Μάχη με το χρόνο δίνουν Λονδίνο-Βρυξέλλες για συμφωνία

17.10.2019 06:08
Προβάδισμα Τζόνσον στις δημοσκοπήσεις - Media

 

Μάχη με το χρόνο δίνουν Λονδίνο και Βρυξέλλες για να προλάβουν έστω και στο «παρά ένα» να καταλήξουν σε μια συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όλοι έχουν κάνει συμβιβασμούς και αυτό που απομένει είναι ο… ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη, σήμερα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πάντως, στα σημεία αυτά θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση και από κόμμα DUP της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο στήριξε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των «27», το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα είναι η ψήφος της Βουλής των Κοινοτήτων (ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο), εκεί δηλαδή που «κόλλησε» η προηγούμενη συμφωνία της τέως πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πιστός στην αλλόκοτη πολιτική που έχει χαράξει στο θέμα, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία για το Brexit. Είναι ο όρος που θα θέσει για να ψηφίσει το κείμενο που θα φέρει ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24