31/03/2020 23:20:59

Τι ζητάει η Κίνα για να πει το «ναι» σε εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την άρση ορισμένων δασμών σε κινεζικά αγαθά - Media

 

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν εντελώς από το τραπέζι την απειλή νέων δασμών προκειμένου να καταστεί δυνατή μία οριστική εμπορική συμφωνία. Αυτή είναι η θέση του Πεκίνου όπως την διατύπωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. 

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την κινεζική πλευρά να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, παρά την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο Γκάο Φενγκ είπε: «Η θέση της Κίνας, η αρχή και ο στόχος της στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει ποτέ». Όπως εξήγησε «και για τις δύο πλευρές απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο και για να γίνει αυτό πρέπει να ακυρωθούν όλοι οι πρόσθετοι δασμοί». 

Τόνισε δε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «καλό για την Κίνα, καλό για τις ΗΠΑ και καλό για ολόκληρο τον κόσμο». 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον πάγωσαν τους δασμούς, που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί θα ενεργοποιηθούν εάν τελικά δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κίνα συμφώνησε σε μία «πολύ ουσιαστική πρώτη φάση του deal», η οποία θα γραφτεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Είπε ακόμη ότι η συμφωνία θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ θα προβλέει αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων αξίας 40 με 50 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Ο Γκάο επιβεβαίωσε απλώς ότι θα αυξηθούν οι αγορές αγροτικών προϊόντων (χωρίς μάλιστα να προσδιορίσει το ποσό) και πέραν τούτου τίποτα άλλο. Αρκέστηκε να πει ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε επαφή. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.