search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00
MENU CLOSE

Αλλάζει η εξίσωση στο συριακό μέτωπο

17.10.2019 12:34
Αλλάζει η εξίσωση στο συριακό μέτωπο - Media

 

Έντονες ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα με φόντο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» και τις εξελίξεις στη Συρία. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στο ναδίρ. Σε εξέλιξη από χθες διαβουλεύσεις Άγκυρας-Μόσχας.

Η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από την Ιεράπολη της Συρίας σε συνεννόηση με Ρωσία και Άσαντ άλλαξε τελείως την εξίσωση στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι αντί να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει ένα χρόνο πριν στην Άγκυρα όχι και τόσο πρόθυμα, προτίμησε μια συμφωνία με τον Πούτιν που δεν γνωρίζουμε τι άλλο συμπεριλαμβάνει.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται και πάλι στο ναδίρ. Οι Πενς και Πομπέο σήμερα συναντώνται στην Άγκυρα με τον Ερντογάν στην σκιά της αποκάλυψης επιστολής Τραμπ της 9 Οκτωβρίου, με την οποία πρότεινε διαμεσολάβηση με την κουρδική πολιτοφυλακή ΥPG. Όπως αποκαλύπτεται, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Στο μεταξύ στο Μάνμπιτζ βρίσκονται καθεστωτικές δυνάμεις και επιτηρεί ο ρωσικός στρατός, όπως δηλώνουν ρωσικές πηγές. Μάλιστα σήμερα το πρωί ο στρατός του Άσαντ φέρεται να εγκαταστάθηκε και στο Κομπάνι. Ο τουρκικός στρατός με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό παραμένουν στα περίχωρα του Μάνμπιτζ. Η Τουρκία δηλώνει ότι έχει καταλάβει δύο χωριά δυτικά της περιοχής και μίλα για έξι νεκρούς αμάχους από βλήματα όλμων στο Τζεράμπλους.

Διαπραγματεύσεις Άγκυρας – Μόσχας

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν τον ενοχλεί και τόσο η εγκατάσταση των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιεράπολη. Είναι δικά τους εδάφη πρόσθεσε, αλλά απαίτησε να εκδιωχθούν από εκεί είτε από τους Ρώσους είτε από τον Άσαντ οι τρομοκράτες του YPG.

Σημείωσε δε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν χθες στο Μάνμπιτζ ήταν από βλήματα των δυνάμεων του Άσαντ και ο τουρκικός στρατός απάντησε δεόντως. Επιβεβαιώνει δηλαδή μια ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις του επίσημου συριακού στρατού.

Στην Άγκυρα από χθες διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας έκανε γνωστό στην Τουρκία ότι για την ασφάλεια των συνόρων πρέπει να συντονιστεί με τη συριακή κυβέρνηση. Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, που πλέον είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, και αναμένεται να συναντηθεί μαζί του στο Σότσι στις 22 Οκτωβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:00