search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:05
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Διεύρυνση, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ στο… μενού (Photo)

17.10.2019 12:54
mitsotakis_sk

 

Ιδιαίτερα βαριά είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από το ζήτημα του Brexit, το οποίο θα απασχολήσει τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ιδιαίτερη συνεδρίαση, στο προσκήνιο βρίσκονται «καυτά» θέματα για τα οποία η Ένωση κάθε άλλο παρά αποφασιστικότητα έχει δείξει.

Έτσι, το… μενού της Συνόδου περιλαμβάνει τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τη στάση της Τουρκίας σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ένωσης για την ερχόμενη 5ετία.

Ειδικότερα για το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά την άρνηση της Γαλλίας να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θέλει να γίνει απόψε μια πολιτική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει ως προϋπόθεση την αλλαγή της κοινοτικής μεθοδολογίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Παρίσι θέλει αφενός αυστηρότερο προενταξιακό έλεγχο των υποψήφιων χωρών και αφετέρου να προβλέπεται η δυνατότητα αποπομπής της υποψήφιας χώρας εάν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σε σχέση με την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο.

Υπό την προϋπόθεση αυτής της αναθεώρησης της μεθοδολογίας η Γαλλία θα μπορούσε να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Βόρεια Μακεδονία και ίσως με την Αλβανία εντός του 2020.

Σε σχέση με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να επαναλάβουν τη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Θα χαιρετίσουν επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να επιβληθούν κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και θα ζητήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:05