search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Αναπτυξιακό και Συριακό στην ατζέντα του Περισσού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2095
17-10-2019
19.10.2019 03:00
kke_3-3.jpg

 

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ, ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει να κρατά ψηλά στην ατζέντα του τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοΝΑΤΟϊκές σχέσεις με φόντο την τουρκική εισβολή στη Συρία. 
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, το ΚΚΕ κεντρικά τονίζει τον αντεργατικό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. 

«Το πολυνομοσχέδιο εκχωρεί “γη και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο που, στο όνομα “της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας”, θα μπορεί να επενδύει πρακτικά όπου θέλει, με όποιους όρους θέλει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στον λαό και το περιβάλλον, με άρση ακόμη και του όποιου πλαισίου προστασίας ίσχυε έως σήμερα» σημειώνει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Επιχειρεί τη συγκρότηση μόνιμου μηχανισμού “πρέσας” στους μισθούς, τις κοινωνικές παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τον απεργοκτόνο νόμο που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιφέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ειδικά στις κλαδικές και ταυτόχρονα επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, με διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών».

«Ψευτοκυρώσεις»

Αναφορικά με την εισβολή της γείτονος στη Συρία ο Περισσός εστιάζει στη στάση ΗΠΑ και Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας «φύλλο συκής» τις κυρώσεις, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή ΑΟΖ. «Αποδεικνύεται ότι αυτές οι “ψευτοκυρώσεις” και τα διάφορα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και κυβερνήσεων, που αποτελούν και την αιτία για την πολύχρονη αιματηρή κατάσταση στη Συρία, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα τώρα και στο συριακό έδαφος, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή».

Ναι μεν αλλά…

Παράλληλα, στο πολιτικό προσκήνιο βρίσκεται το ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, καθώς η κυβέρνηση το θεωρεί κλειδί για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων και εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή ανέδειξε, εκτός από την πρόταση του κόμματος, και τη θετική στάση του ΚΚΕ απέναντι στη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ μπαίνει στη συζήτηση και συζητά και την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης να προσμετράται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα. Τις επόμενες μέρες κεντρικά στελέχη του κόμματος ανέδειξαν τις επιφυλάξεις του Περισσού και έδειξαν να λαμβάνονται υπόψη επισημάνσεις περί των αδυναμιών ως προς τη συνταγματικότητα πτυχών της πρότασής του. Το μέλος του Π.Γ. Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί επί του τελικού νομοσχεδίου, ενώ θα συνεκτιμήσει και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, και επισήμανε την κυβερνητική ανακολουθία ότι ενώ στην ψήφο των αποδήμων προτάσσει την ισοτιμία της ψήφου στο εκλογικό σύστημα επιδιώκει την επαναφορά του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Τέλος, έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης και με νομοτεχνική θωράκιση, γιατί όπως σημείωσε «μπορεί να παιχτούν παιχνίδια», όπως π.χ. «να διασφαλιστεί ένα ‘‘ναι’’ επί της αρχής και στη συνέχεια να ‘‘αδειαστούν’’ όλοι οι υπόλοιποι όροι ως αντισυνταγματικοί».

Επίσης ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας άσκησε κριτική στις (αρχικές;) κυβερνητικές προθέσεις για απόδοση δικαιώματος ψήφου σε όποιον δύναται να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή σε μετανάστες τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. «Αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος» σημείωσε, αντιθέτως όλα τα κράτη τα οποία έχουν θεσπίσει την ψήφο των αποδήμων «έχουν βάλει προϋποθέσεις και περιορισμούς».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:01