search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:21
MENU CLOSE

Συρία: Σε κίνδυνο η προσωρινή κατάπαυση του πυρός – Απειλεί ο Ερντογάν

18.10.2019 14:00
Συρία: Σε κίνδυνο η προσωρινή κατάπαυση του πυρός - Απειλεί ο Ερντογάν - Media

 

Σε κίνδυνο η κατάπαυση πυρός στη Συρία. Σποραδικές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποχωρήσει η κουρδική πολιτοφυλακή από μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας». Ο Ερντογάν διαψεύδει ότι σημειώνονται συγκρούσεις, αλλά απειλεί πως η επίθεση θα συνεχισθεί το βράδυ της Τρίτης, αν η συμφωνία δεν γίνει σεβαστή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συμφωνία καλύπτει μέρος μόνο της περιοχής που η Άγκυρα σκοπεύει να καταλάβει. Μαραθώνιος συζητήσεων μεταξύ Τούρκων, Ρώσων και Σύρων για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την Μάνμπιτζ.

Το Κρεμλίνο αναμένει πληροφορίες για τη συμφωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη στη νότια Ρωσία συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και ο συριακός στρατός έσπευσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχονταν προηγουμένως από τους Κούρδους, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από την περιοχή τις αμερικανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα οι Κούρδοι να συνάψουν συμφωνία με τη Δαμασκό.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων, που συνεχίζουν την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι ρίψεις οβίδων σκότωσαν σήμερα 14 άμαχους στο χωριό Μπαμπ αλ Χάιρ και σε άλλα χωριά στα περίχωρα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Τσεϊλάνπινάρ, απέναντι από τη Ρας αλ Άιν, δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυροβόλων και βομβαρδισμών από το σημείο όπου βρίσκεται η συριακή πόλη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν επίσης σήμερα την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει.

«Παρά τη συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού συνεχίζονται εναντίον των θέσεων μαχητών και οικισμών αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Μούσταφα Μπάλι.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ρας αλ-Άιν.

Κρότοι οβίδων ακούγονταν σήμερα το πρωί στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει επίθεση, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να σταματήσει την επίθεσή της ενόσω οι κουρδικές δυνάμεις θα αποσύρονται.

Ο Ερντογάν είπε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.).

Παράλληλα, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ να διακόψει την επιχείρηση και να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

Η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε o Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση «κάνει ένα λάθος» στην περιοχή.

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στην «ζώνη ασφαλείας» εάν θα συμπεριλάβει τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα. Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον οκταετή πόλεμο στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση, οι δυνάμεις της οποίας έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένες περιοχές απ’ όπου έχουν αποχωρήσει οι μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού, «κάνει ένα λάθος».

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την επικράτηση της ειρήνης. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα γυρίσουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, αφότου οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία που θα επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον στη Συρία θα είναι ευκολότερες εάν το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου στηρίξει τη θετική προσέγγισή του. «Ο ομόλογός μου είναι ο Τραμπ. Όπως διεξάγουμε τις αναγκαίες συνομιλίες στο τηλέφωνο, θα έχουμε επίσης τετ α τετ συνομιλίες που θα γυρίσουν μια νέα σελίδα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ένα νέο ορόσημο» εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Το να στηρίζει το περιβάλλον του Τραμπ τη θετική προσέγγισή του θα κάνει ευκολότερο το έργο μας» είπε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Σε διπλή καταδίκη της Τουρκίας με στοχευμένες κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας οι ευρωπαίοι ηγέτες. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας και την απαράδεκτη ανθρώπινη οδύνη που προκαλεί, ενώ καλούν την Άγκυρα μετ΄ επιτάσεως να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση κρατών μελών να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Μερικές φορές πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Τέξας χθες Πέμπτη, προτού κατόπιν να εξαπολύσει σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον της «τρελής Νάνσι» Πελόσι και των άλλων Δημοκρατικών που επιδιώκουν την παραπομπή του – η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεσή του – εξαιτίας των πιέσεων που φέρεται να άσκησε στην Ουκρανία.

«Όσο περισσότερα πετυχαίνει η Αμερική, τόσο περισσότερο καταλαμβάνονται από μίσος και οργή αυτοί οι τρελοί Δημοκρατικοί. Είναι τρελοί. Είναι τρελοί», επέμεινε ο Τραμπ στην ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο American Airlines Center, στο κέντρο του Ντάλας.

Η Πελόσι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ξεπέρασε τα όρια και αποχώρησε από μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο προχθές Τετάρτη, όταν ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του Κράτους την αποκάλεσε «πολιτικό τρίτης κατηγορίας».

Η ηγεσία των Δημοκρατικών διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αυτή τη συνάντηση για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει δυνάμεις των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, εξέλιξη που επέτρεψε στην Τουρκία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των σύρων κούρδων μαχητών στην περιοχή, που πολέμησαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο πλευρό του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό αμερικανική διοίκηση.

«Τρελή Νάνσι. Αυτή η τρελή Νάνσι, είναι τρελή», επαναλάμβανε ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από στελέχη του δικού του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων, για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ωστόσο επανέλαβε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για πέντε ημέρες που διαπραγματεύθηκε ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλιμάκωσε την κρίση.

Είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει στο Ντάλας ότι η προσέγγισή του είναι «αντισυμβατική», αλλά πιστεύει ότι φέρνει αποτέλεσμα.

«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας» με την Τουρκία, είπε ο Τραμπ. «Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα. Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι».

Η Πελόσι ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι αρχίζει να διενεργείται έρευνα από επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν πρέπει να υπάρξει παραπομπή του προέδρου Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Ρεπουμπλικάνος άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δώσει εντολή σε ουκρανούς εισαγγελείς να εξετάσουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Ο Μπάιντεν είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών και δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναμετρηθεί μαζί του το 2020.

Ο Τραμπ για νιοστή φορά έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και επανέλαβε επίσης ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. «Αυτό που διακυβεύεται σε αυτή τη μάχη είναι η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προσπαθούν να την καταλύσουν. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει αυτό», είπε. Ακόμη, επανέλαβε την κατηγορία πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να χορηγούνται περισσότερες παροχές «στους λαθρομετανάστες από ό,τι στους αμερικανούς πολίτες».

«Απάτη» η εκεχειρία

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (…) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν οι Πελόσι και Σούμερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Η εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είναι «σινεμά που προορίζεται για τους αμερικανούς ψηφοφόρους», δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Στοιχηματίζω πως, όπως στην Κύπρο, οι Τούρκοι θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί σε 50 χρόνια», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ.

Η τουρκική επίθεση στον συριακό βορρά «είναι ένα μήνυμα που η Δύση στέλνει στον κόσμο: το να είσθε σύμμαχοί μας σ’ έναν πόλεμο, αποτελεί σχεδόν εγγύηση ότι θα προδοθείτε και θα εγκαταλειφθείτε μετά τον πόλεμο», δήλωσε επίσης. Οι Κούρδοι, «φίλοι μας και σύμμαχοί μας, (…) πολέμησαν το Νταές» και «αυτούς είναι που προδίδουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που οι Ευρωπαίοι δεν μπόρεσαν να υπερασπισθούν», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ήδη πολύ αργά» για να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Τις πρώτες ημέρες ήταν που η Ευρώπη είχε τα μέσα για να ασκήσει πολύ ισχυρή πίεση στην Τουρκία, στον Ερντογάν», σύμφωνα με τον Λαγκάρντ.

Στην Ευρώπη, «συνεχίζουμε να ζούμε σαν ο κόσμος να ήταν ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος», δήλωσε.

Ο Λαγκάρντ καταγγέλλει την «αδυναμία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ «υπεύθυνο» για την ενδεχόμενη επιστροφή στην Ευρώπη τζιχαντιστών που ήταν κρατούμενοι των Κούρδων και απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης. «Υπάρχουν ήδη τζιχαντιστές που είναι ελεύθεροι και υπάρχει κίνδυνος να τους δούμε να επιστρέφουν στα εδάφη μας για να μας επιτεθούν», δήλωσε.

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέματα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Πάντως, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δήλωσαν πως αποδέχθηκαν τη συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει.

Ο διοικητής των SDF, Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Η συμφωνία

Η Τουρκία συμφώνησε την Πέμπτη να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε.

Ο Πενς δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν όταν η Τουρκία τερματίσει την στρατιωτική επίθεση όπως αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η συμφωνία έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό από την Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα» για την Τουρκία και τους Κούρδους. «Έχουμε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ από το Φορτ Ουόρθ στο Τέξας. «Οι Κούρδοι είναι απίστευτα χαρούμενοι με αυτήν τη λύση» συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την ικανοποίησή του καθώς οι διαπραγματεύσεις καρποφόρησαν «τόσο σύντομα».

 

Εντούτοις οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οχτώ μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Ο Πενς ανέφερε ότι βασικός σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν η παύση των εχθροπραξιών και αυτόν τον σκοπό τον πέτυχε.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνισε ότι η συμφωνία που κλείστηκε με την Τουρκία για τη Συρία δεν συμπεριλάμβανε κάποια διευθέτηση για το ζήτημα των κατηγοριών που απήγγειλαν προ ημερών αμερικανοί εισαγγελείς σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Οι κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας – το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο – για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είναι ζήτημα που επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο Πενς.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός προβλέπει μόνο την άρση πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων και όχι το να μπει στο αρχείο η δίωξη που ασκήθηκε στη Χάλκμπανκ, επέμεινε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία για να καταφύγουν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

«Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (…) υποδέχθηκε εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και στο Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αντρέι Μάετσιτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Διευκρίνισε πως «περισσότεροι από 1.600 Σύροι πρόσφυγες οδηγήθηκαν από τα σύνορα στον καταυλισμό προσφύγων Μπαρνταράς», περίπου 150 χλμ. ανατολικά της Συρίας, και προσέθεσε πως άλλη μια ομάδα 734 ανθρώπων διέσχισε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 166.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βοειοανατολική Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει από την πλευρά του ότι η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων σε οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, εκ των οποίων δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.

Ο Μάετσιτς ανέφερε πως οι πρόσφυγες διηγήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ιράκ ότι χρειάστηκαν «μέρες για να φθάσουν στα σύνορα γιατί μετακινούνταν εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών».

«Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει αυξήσει τα προγράμματα διατροφικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να παράσχει τρόφιμα σε περίπου 580.000 ανθρώπους στην περιοχή τον Οκτώβριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:20