search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14
MENU CLOSE

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να τυπώσει δραχμές» – Συνέντευξη του βιογράφου του Ολάντ

19.10.2019 07:45
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να τυπώσει δραχμές» - Συνέντευξη του βιογράφου του Ολάντ  - Media

 

Ένας από τους δύο συγγραφείς της βιογραφίας του πρώην Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 στον Ολάντ με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για να τυπωθούν δραχμές.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» και βιογράφος του Ολάντ, Φαμπρίς Λομ: «Την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 ο Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνει τηλέφωνο τον Φρανσουά Ολάντ και του λέει ότι δέχτηκε ένα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές για να τυπώσει δραχμές, διότι η Ελλάδα δεν έχει την εγκατάσταση για να τυπώσει νέο νόμισμα».

Ο συγγραφέας προσθέτει ότι κατά την αφήγησή του «δεν έδωσε λεπτομέρειες ο πρώην Γάλλος πρόεδρος για το ποιος ακριβώς υπέβαλε το αίτημα στον Πούτιν, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι το έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας».

Η αντίδραση του Γάλλου προέδρου; «Δεν το περίμενε» δηλωνει ο Λομ, «ξαφνιασμένος κα αμήχανος, ο Ολάντ ξέρει ότι ο Πούτιν είναι πολύ έξυπνος και δεν λέει τίποτα χωρίς λόγο. Δεν σκέφετεται καν ότι ο Πούτιν μπορεί να λέει ψέματα, διότι είναι εύκολο κάποιος να το επιβεβαιώσει αν θέλει. Οπότε σίγουρα δεν είναι ψέμα. Από την άλλη, ο Ολάντ βλέπει δύο σενάρια: ή ο Πούτιν θέλει να περάει το μήνυμα “προσέξτε, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να φύγουν από το ευρώ” ή να πει “καλά , αν βγουν από το ευρώ οι Έλληνες δεν θα φταίει η Ρωσία”. Ο ίδιος ο Ολάντ δεν είχε την απάντηση, αλλά στενοχωρήθηκε», σημειώνει ο Λομ.

Λίγο πριν βγει το βιβλίο στη Γαλλία, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αυτό το περιστατικό, «αλλά ο Πούτιν δεν απάντησε ποτέ, το ίδιο και ο Τσίπρας», λέει ο Φαμπρίς Λομ και προσθέτει: «Ωστόσο κανένας από τους δύο δεν το διέψευσε, εδώ και τρία χρόνια που βγήκε το βιβλίο».

«Είναι ένα από τα μυστικά του 2015. Ο Τσίπρας ξέρει γιατί οι ελληνικές αρχές πήραν τον Πούτιν, και μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα», σημειώνει ο βιογράφος του Ολάντ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12