search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:37
MENU CLOSE

Χιλή: Αποσύρθηκε η αύξηση τιμής στο μετρό – Τρεις νεκροί και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα (Video)

20.10.2019 06:06
Χιλή: Αποσύρθηκε η αύξηση τιμής στο μετρό - Τρεις νεκροί και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα (Video) - Media

 

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα ανακοίνωσε το Σάββατο την αναστολή της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγκο, που πυροδότησε τις βίαιες διαδηλώσεις, ενώ ο χιλιανός στρατός κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων.

«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα αναστείλουμε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό», δήλωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο του Λα Μονέδα ο Πινιέρα, καθώς οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνεχίζονταν σε πολλές γειτονιές της χιλιανής πρωτεύουσας.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη την ασφάλεια των Χιλιανών», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές είχαν «βάσιμους λόγους» για τις κινητοποιήσεις τους. Πρόσθεσε πως κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί βία, όπως εκείνοι που κατέστρεψαν, πυρπόλησαν ή προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερους από 78 σταθμούς του μετρό του Σαντιάγκο.

Χθες, ο Χιλιανός πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο και ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια μετά από μια ημέρα πλιάτσικου, εμπρησμών και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Σήμερα, ο στρατηγός Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από το Σάββατο το βράδυ 22:00 τοπική ώρα έως τις 07:00 το πρωί.

«Καλούμε όλους τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αξιολογήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να φροντίσουν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους», είπε ο στρατηγός σε δημοσιογράφους.

Η διοίκηση του μετρό της πρωτεύουσας – το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική – ανακοίνωσε πως όλο το δίκτυο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα για την αξιολόγηση των «σοβαρών ζημιών» που συνέβησαν.

Τις τελευταίες μέρες μαίνονται μεγάλες διαδηλώσεις για την αύξηση της τιμών στις δημόσιες συγκοινωνίας, που από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν γίνει 308 συλλήψεις, ενώ 156 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Νεκροί από πυρκαγιά

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά μέσα σε σούπερ μάρκετ, το οποίο λεηλατήθηκε τη χθεσινή νύχτα στο Σαντιάγο που πλήττεται από μεγάλες ταραχές εδώ και δύο ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές στην πρωτεύουσα της Χιλής.

“Τρεις άνθρωποι χάθηκαν σε πυρκαγιά μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι δύο κάηκαν και ο τρίτος διακομίστηκε σε βαριά κατάσταση σε νοσοκομείο όπου πέθανε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δήμαρχος του Σαντιάγο Κάρλα Ρουμπιλάρ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:37