search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έφθασε στην Καμπούλ

20.10.2019 13:29
Αφγανιστάν: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έφθασε στην Καμπούλ - Media

 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έφθασε σήμερα στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επαναφέρουν στις ράγες τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διακόπηκαν ξαφνικά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, προκειμένου να θέσουν τέρμα στον πιο μακρόχρονο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο σκοπός εξακολουθεί να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης σε κάποιο σημείο, μιας πολιτικής συμφωνίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός», είπε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και να επισκεφθεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να βρούμε μια πολιτική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε», είπε ο Έσπερ και προσέθεσε πως οι διπλωματικές συνομιλίες περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προσέθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους από 14.000 σήμερα σε περίπου 8.600, χωρίς να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, αν χρειαστεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, που είχαν σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ που πραγματοποίησαν οι τελευταίοι τον περασμένο μήνα και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός στρατιώτη των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένει ότι έχουν αυξήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων εναντίον των μαχητών στο Αφγανιστάν αφότου ο Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Η σημερινή είναι η πρώτη επίσκεψη του Έσπερ στο Αφγανιστάν ως υπουργού Εσωτερικών και σημειώνεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αβεβαιότητας από άποψη ασφάλειας σε όλη τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, καθώς η αστυνομία ερευνούσε για τον εντοπισμό σορών στα ερείπια ενός τεμένους στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ όπου εκρήξεις βομβών προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:38