search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:59
MENU CLOSE

Μικρά κέρδη σε Ευρώπη και Χ.Α.

21.10.2019 10:57
Μικρά κέρδη σε Ευρώπη και Χ.Α. - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Ταυτόχρονα παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται και περιμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη 25 τρέχοντος.

Πιο συγκεκριμένα, “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο ‘Brexit’ μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει. Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα, την 1η, ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο, ή τον Ιανουάριο, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ. Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου”, σύμφωνα με την εφημερίδα “Sunday Times”.

Μία νέα απόπειρα για να υλοποιήσει την υπόσχεσή του και να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας ότι έχει πλέον τη στήριξη για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον θα ζητήσει σήμερα Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υποστηρίξει τη συμφωνία του με την ΕΕ, με μια νέα ουσιαστική ψηφοφορία, κάτι που δεν κατάφερε το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε ανοδικά το πλεόνασμα του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 στο 1,9% του ΑΕΠ, από 1,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο του Βερολίνου για μία περιορισμένη χαλάρωση το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.

“Τα στοιχεία αυτά, μπορεί να μην αποτελούν καλό οιωνό για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει κινδύνους παρατεταμένης επιβράδυνσης, η οποία, κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, ιδιαίτερα της Γερμανίας”, σημειώνει το Reuters.

Από την άλλη, κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης διατηρεί το θετικό πρόσημο, αλλά έχει περιορίσει αισθητά τα αρχικά κέρδη του, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 864 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας τις 867,45 μονάδες (+0,56%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 17,5 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι σημαντικότερες μεταβολές για Εθνική (+1,38%), Πειραιώς (+1,67%), ΔΕΗ (+1,19%), ΟΠΑΠ (-1,06%) και Jumbo (-1,37%), ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25 περιστρέφονται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 864 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:57