search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:37
MENU CLOSE

Εκλογές στον Καναδά: Αμφίρροπη «μάχη» μεταξύ Τριντό με Σιρ

21.10.2019 11:42
Εκλογές στον Καναδά: Αμφίρροπη «μάχη» μεταξύ Τριντό με Σιρ - Media

 

Περίπου 27 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στον Καναδά για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο με την μάχη ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του απερχόμενου πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και τους Συντηρητικούς του Άντριου Σιρ να προβλέπεται αμφίρροπη.

Και τα δύο κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν 170 έδρες στο κοινοβούλιο της Οτάβα, οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις 338 εκλογικές περιφέρειες του Καναδά.

Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί αγωνίζονται σε μια μάχη στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν επίσης ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867, απέχουν πολύ από την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Φιλελεύθεροι του Τριντό εξασφαλίζουν από 31-34% και οι Συντηρητικοί του Σιρ από 32-33%.

Ο Τριντό, ο οποίος σάρωσε στις προηγούμενες εκλογές ως ο χαρισματικός ηγέτης που αναλάμβανε τη δέσμευση για “καθαρό ουρανό” στην πολιτική του, επλήγη από δύο μεγάλα σκάνδαλα.

Η εικόνα του επλήγη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας από σκάνδαλο που ξέσπασε επειδή είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκετο μια μεγάλη καναδική κατασκευαστική εταιρεία.

Προς το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας ο 47χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός έλαβε την υποστήριξη του αφροαμερικανού Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και θεωρείται επίσης ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες προοδευτικούς ηγέτες μεταξύ των μεγαλύτερων δημοκρατιών του κόσμου.

Ωστόσο ο Τριντό, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Τριντό, θα έχει επίσης στις εκλογές αυτές να αντιμετωπίσει την αίσθηση κόπωσης των ψηφοφόρων από την κυβέρνησή του.

“Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 αυτήν τη στιγμή” μεταξύ των Φιλελεύθερων του Τριντό και των Συντηρητικών του Σιρ, δήλωσε ο δημοσκόπος του Ipsos Ντάρελ Μπρίκερ.

Πριν από έναν χρόνο κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο Τριντό κινδύνευε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη δεκαετία του 1930 που εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία σε βουλευτικές εκλογές στον Καναδά και στις επόμενες δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία.

Ο Σιρ, ο κύριος διεκδικητής της θέσης του, αποδείχθηκε εξάλλου ένας ορκισμένος αντίπαλος. Μια από τις καθοριστικές στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας ήταν όταν ο Σιρ επιτέθηκε στον Τριντό στη διάρκεια τηλεμαχίας στην αγγλική γλώσσα.

“Δεν μπορεί ούτε καν να θυμηθεί πόσες φορές έχει μεταμφιεστεί σε μαύρο, επειδή η πραγματικότητα είναι ότι φοράει πάντα μάσκα”, είπε ο Σιρ. “Κ. Τριντό είσαστε ψεύτικος και είσαστε μια απάτη και δεν σας αξίζει να κυβερνάτε αυτή τη χώρα”.

Στην προσπάθειά του να διώξει τον Τριντό, ο Σιρ υποσχέθηκε επίσης ισοσκέλιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και εξάλειψη του “φόρου άνθρακα” στα ορυκτά καύσιμα. Μολονότι πρόκειται για έναν πολιτικό καριέρας, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια του 40χρονου ως αρχηγού κόμματος να ανέβει στην πρωθυπουργία έπειτα από μια σκληρή μάχη που έδωσε για την ηγεσία των Συντηρητικών το 2017.

Ως εκ τούτου η επίσημη προεκλογική περίοδος των έξι εβδομάδων στον Καναδά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκληρή και η διαδρομή που ακολούθησε δαιδαλώδης, με την υιοθέτηση βρόμικων τακτικών και από τις δύο πλευρές.

Η φιλελεύθερη εικόνα του Τριντό, ο οποίος είχε κάνει λάβαρό του την διαφορετικότητα, ενώ ο πατέρας του ήταν αυτός που είχε ανοίξει τη χώρα στη μαζική μετανάστευση, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 και το 2001 στις οποίες είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του.

Εξάλλου ο Τριντό ήδη αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τις απώλειες από τις κατηγορίες εναντίον του ότι πίεσε την υπουργό του Δικαιοσύνης να βοηθήσει στην θωράκιση της τεχνικής εταιρείας SNC-Lavalin Group Inc από κατηγορίες για διαφθορά. Τον Αύγουστο, κορυφαία οργάνωση ανακοίνωσε ότι παραβίασε τους κανόνες δεοντολογίας.

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Τριντό ή ο Σιρ θα αναγκαστούν να ζητήσουν την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το σοσιαλδημοκρατικό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), του οποίου ηγείται ο Τζαγκμίτ Σινγκ, το οποίο βρίσκεται τελευταία σε άνοδο.

Όπως και οι Πράσινοι, το NDP βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά με τους Φιλελεύθερους. Επίσης αποφασιστικό ρόλο μπορεί να παίξει στο τέλος και το περιφερειακό κόμμα του Κεμπέκ, το Bloc Quebecois.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα ανοίγουν σήμερα στις 08:30 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος). Στη χώρα αυτή που εκτείνεται σε έξι ωριαίες ατράκτους, τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Καναδά (μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30