search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:38
MENU CLOSE

Ποιο F-35; Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν το μαχητικό 6ης γενιάς και «σφάζονται» γι’ αυτό Αεροπορία και Ναυτικό

21.10.2019 16:05
Ποιο F-35; Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν το μαχητικό 6ης γενιάς και «σφάζονται» γι
 
Τα αναβαθμισμένα Drones, ο συνεχής ανταγωνισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, οι δυνατότητες λέιζερ, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι αισθητήρες που υφαίνονται στην άτρακτο των αεροσκαφών είναι μερικοί από τους τομείς για τους οποίους οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον, αφήνοντας πίσω τα F-35 και κάνοντας σχέδια για τις δεκαετίες που έπονται.
 
«Έχουμε ολοκληρώσει μια ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων και η ομάδες μας εργάζονται σκληρά για να συναντήσουν τις, όλο και αυξανόμενες, απαιτήσεις. Είμαστε αρκετά «βαθιά» στον πειραματισμό με νέες τεχνολογίες υλικού και λογισμικού που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε τα αεροσκάφη 6ης γενιάς», δήλωσε ο στρατηγός James Holmes, στους εκπροσώπους της Air Force Air, Space and Cyber, σε συνέδριο αεροδιαστημικής τεχνολογίας.
 
Οι τρέχουσες εργασίες για το φουτουριστικό μαχητικό 6ης γενιάς γίνονται παράλληλα με την τελειοποίηση των F-35, ο τεχνικός διευθυντής του προγράμματος αναφέρει χαρακτηριστικά: « ο συνδυασμός των F-35 με αυτά που σχεδιάζουμε για το μέλλον είναι συγκλονιστικός. Ζω για τη στιγμή που θα πετάνε μαζί αυτά τα πρότζεκτ».
 
Η Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναπτύξει δύο αεροσκάφη 6ης γενιάς που θα εισέλθουν σε υπηρεσία κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 2030. Πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς, ένα για την Αεροπορία κι ένα για το Ναυτικό.
 
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά το Penetrating Counter Air (PCA) της USAF για την ανάπτυξη ενός μαχητικού μεγάλης ακτίνας που θα είναι σε θέση να διαπερνά την εχθρική αεράμυνα, συνοδεύοντας αν χρειαστεί βομβαρδιστικά πάνω από εχθρική περιοχή. Το F-35 που ως σχέδιο και φιλοσοφία προέκυψε περίπου μια δεκαετία μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει απόλυτα τα ανωτέρω καθήκοντα, όντας μονοκινητήριο.
 
Σύμφωνα με ανάλυση του Defence News, το PCA ενδέχεται να μην είναι ένα «μαχητικό» με τη στενή ερμηνεία του όρου. Ενδεχομένως να είναι ένας φορέας μη επανδρωμένων drones (όπως το UCAV XQ-58A «Valkyrie»), αλλά να διατηρεί και ικανότητες αερομαχίας, ενσωματώνοντας τη τελευταία λέξη σε τεχνολογία stealth.
 
Η USAF ζήτησε κονδύλι $147 εκατομμυρίων για το PCA για το 2018, $504 εκατομμύρια για το 2019 και συνολικά $3,1 δισ. έως το 2022. 
 
Έως το 2030 που αναμένεται να κηρυχθεί επιχειρησιακό, η USAF θα έχει ενσωματώσει (ή θα αρχίζει να ενσωματώνει), αριθμούς από νέα οπλικά συστήματα όπως το νέο βομβαρδιστικό B-21, το νέο εκπαιδευτικό T-X, το νέο πύραυλο Ground Based Strategic Deterrent, αλλά και εκατοντάδες F-35 που θα συνεχίσουν να μπαίνουν σε υπηρεσία με ρυθμό 60 μονάδων ετησίως.
 
Το Αμερικανικό Ναυτικό με τη σειρά του, αναζητά τον αντικαταστάτη του F/A-18 Super Hornet. Το 2030, τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ θα είναι εφοδιασμένα με δυο μοίρες F/A-18 Super Hornet και δυο μοίρες F-35C.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30