search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:13
MENU CLOSE

Στα 4,18 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο

21.10.2019 16:17
Στα 4,18 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο  - Media

 

Στα 4,18 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 543 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών σημείωσε μικρή μείωση, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,1% στα 4,18 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου καθώς το έλλειμμα του μειώθηκε κατά 995 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 911 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 1,1% σε τρέχουσες ενώ οι εξαγωγές εκτός καυσίμων κατέγραψαν άνοδο κατά 4,3% (4,6% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών.

Οι εισπράξεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,6% και 3,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε σημαντική αύξηση λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων την ίδια περίοδο παρουσίασε έλλειμμα 649 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 973 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 184 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις τους έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 1,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 4,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30