search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Η μυθική «Χριστίνα Ω» του Ωνάση στο Κατάκολο (Photos)

22.10.2019 08:18
Η μυθική «Χριστίνα Ω» του Ωνάση στο Κατάκολο (Photos) - Media

 

Στο λιμάνι του Κατακόλου, κατέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας η μυθική θαλαμηγός που άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση Christina O. Το πλοίο που έχει φιλοξενήσει δεκάδες παγκόσμιες προσωπικότητες, έφτασε στην περιοχή, χωρίς επιβάτες, παρά μόνο με το πληρωμά της και παρέμεινε αρόδου έως το πρωί που μπήκε στο λιμάνι.

Μπορεί να πρόκειται για ένα πρώην πολεμικό πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1943, αλλά και λόγω της ιστορίας του δεν παύει να μαγνητίζει τα βλέμματα.

όπως αναφέρει το Ηλείαlive η πρωτοποριακή για την εποχή της θαλαμηγός ήταν μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του καναδικού στόλου που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία.

Eχτισε την ιστορία της στα χέρια του «σωτήρα» της Αριστοτέλη Ωνάση, που της έδωσε το όνομα της κόρης του και φιλοξένησε στα καταστρώματά της ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, τη Μέριλιν Μονρόε, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Τζον Φ. Κένεντι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον πρίγκιπα Ρενιέ και την Γκρέις Κέλι.

Το ιστορικό αυτό γιοτ, μήκους 99 και πλάτους 11 μέτρων, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση, το 1954, στην τιμή των 34.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ο ίδιος ξόδεψε για την ανακαίνισή του το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατ. δολαρίων. Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975 το «Christina O.» κληρονομήθηκε από την κόρη του, η οποία το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του σε «Αργώ». Τη συντήρηση της θαλαμηγού ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το «Αργώ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη. Μετά από 23 χρόνια, η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον διακεκριμένο ναυπηγό Κώστα Καράμπελα. Ο τελευταίος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την επικοινωνία με επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση του σκάφους και την αναβίωση του μύθου του, μεταξύ των οποίων και ο Τζον-Πολ Παπανικολάου. Ο Ελληνας εφοπλιστής, λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στη θαλαμηγό ως παιδί, προχώρησε στην αγορά της μέσα από δημοπρασία, την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προσθέτοντας και το γράμμα «Ο».

Μετά από κάποιες επισκευές για την ανάκτηση της δυνατότητας κίνησης, το «Christina Ο.» μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία της Ριέκα στην Κροατία, όπου και πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανακατασκευή του. Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του σκάφους, διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 50 εκατ. δολάρια. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, το 2001, το «Christina O.» βραβεύτηκε στο Μονακό ως το ωραιότερο mega yacht στον κόσμο.

Από το 2005 το «Christina Ο.» διατίθεται προς ναύλωση αντί 800.000 ευρώ την εβδομάδα. Τη διαχείριση του σκάφους έχει αναλάβει η εταιρεία The Christina Limited Partnership, με πρόεδρο τον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ, ο οποίος μας υποδέχτηκε μαζί με τον Κώστα Καράμπελα και τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και μας ξενάγησαν στα ενδότερα της θαλαμηγού.

Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου το άλλοτε mega yacht του Ωνάση βρίσκεται στη μαρίνα του Μεσολογγίου. Στη νέα του εποχή το «Christina O.» χρησιμοποιεί για home port τη νεοσύστατη μαρίνα της πόλης, κίνηση που εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτό το ιστορικό πλωτό παλάτι και να θαυμάσουν το μεγαλείο και την αίγλη που αποπνέουν τα σαλόνια του. Το «Christina Ο.» οδηγεί κάθε επισκέπτη που θα πατήσει στο κατάστρωμά του σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε μια εποχή λάμψης και ανυπέρβλητης πολυτέλειας στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ένας άνθρωπος που ήταν γνωστός σε ολόκληρη την υφήλιο για τους έρωτές του, τα πάθη του, το επιχειρηματικό δαιμόνιό του και την αμύθητη περιουσία του: ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:26