search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:50
MENU CLOSE

Η Κομισιόν «τραβά το αυτί» σε Γαλλία-Ιταλία: «Δεν κάνετε τίποτα για την οικονομία σας»

22.10.2019 12:00
«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ιταλία-Γαλλία - «Θα χάσετε τους στόχους για χρέος και έλλειμμα» - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα διευκρινίσεις από την Γαλλία και την Ιταλία για τα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, επικαλούμενη «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Παρίσι και η Ρώμη έλαβαν σχετικές επιστολές του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους, οι δύο επίτροποι επικρίνουν το γεγονός ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,0% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία».

Για τη ακρίβεια, εάν δεν ληφθούν υπ΄όψιν οι συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας, η Γαλλία δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της.

«Αρα, αυτή η (μηδενική) προσπάθεια αποκλίνει της απαιτούμενης βελτίωσης κατά 0,6% του ΑΕΠ», γράφουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, υπενθυμίζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

«Το γαλλικό σχέδιο προϋπολογισμού δεν τηρεί ούτε τον ρυθμό αναφοράς της μείωσης του χρέους το 2020», προσθέτουν τα δύο μέλη της Επιτροπής.

Για την Ιταλία, το πρόβλημα έγκειται στο κολοσσιαίο χρέος-το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

«Το σχέδιο της Ιταλίας δεν τηρεί τον στόχο μείωσης του χρέους το 2020», γράφουν οι δύο επίτροποι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντέδρασε γρήγορα υποσχόμενος «να δώσει στην ΕΕ όλες τις διευκρινίσεις».

«Δεν ανησυχούμε. Είναι ένας αναγκαίος διάλογος με τις Βρυξέλλες τον οποίο δεν θα αποφύγουμε», είπε.

Τέσσερις ακόμη χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους: το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και Φινλανδία.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:50