search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:35
MENU CLOSE

Πύρρειος νίκη για τον απομυθοποιημένο Τριντό

22.10.2019 13:40
Πύρρειος νίκη για τον απομυθοποιημένο Τριντό - Media

 

Πρώτο κόμμα αλλά με σημαντικές απώλειες αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στον Καναδά. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και σκάνδαλα τού κόστισαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα οι Φιλελεύθεροι του άλλοτε σχεδόν αδιαμφισβήτητου πρωθυπουργού Τριντό καταλαμβάνουν 156 έδρες στο νέο κοινοβούλιο της Οτάβα, με τον πήχη της αυτοδυναμίας (170 έδρες) να απέχει όμως σημαντικά. Τα αποτελέσματα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εκλογές του 2015 όταν το κόμμα είχε πετύχει σαρωτική νίκη κερδίζοντας 184 έδρες της Βουλής.

«Απόψε οι Καναδοί απέρριψαν το διχασμό και τον αρνητισμό. Απέρριψαν τις περικοπές και τη λιτότητας και ψήφισαν υπέρ μιας προοδευτικής ατζέντας και μιας ισχυρής δράσης στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τζάστιν Τριντό ενώπιον εκατοντάδων οπαδών του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Όμηρος» μικρότερων κομμάτων ο Τριντό

Εντούτοις οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και στο εξής θα πρέπει να αναζητούν συμμαχίες και τη στήριξη μικρότερων εταίρων, για παράδειγμα των Σοσιαλδημοκρατών ή του ενισχυμένου πλέον Μπλοκ Κεμπεκουά των αυτονομιστών. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στον Καναδά, ωστόσο τις περισσότερες φορές έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνες με αυτοδυναμία.

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Τριντό αλλά και διάφορα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί που τον είχαν εμπιστευτεί το 2015 να του γυρίσουν αυτή τη φορά την πλάτη και να του στερήσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα: «Και όσοι δεν μας ψήφισαν να γνωρίζουν ότι θα αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να σας κερδίσουμε. Θα κυβερνήσουμε για όλους. Ανεξάρτητα από το πώς ψηφίσατε, η ομάδα μας θα παλέψει για όλους τους Καναδούς».

«Λίγος» ο Σιρ

Αναλυτές αποδίδουν την -έστω και με σημαντικές απώλειες- νίκη του Τριντό πρωτίστως στην αδυναμία του αντιπάλου του. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο επικεφαλής των συντηρητικών Άντριου Σιρ ήταν κατώτερος των προσδοκιών αφού επικεντρώθηκε σε μια επιθετική ρητορική κατά του Τριντό, χωρίς να πείθει με νέες ιδέες και επιχειρήματα.

Παρά την ήττα των συντηρητικών που φαίνεται να αποσπούν 122 έδρες, ο ίδιος εμφανίστηκε πάντως χθες το βράδυ αρκετά αισιόδοξος: «Μετά τις εκλογές του 2015 όταν ο Τζάστιν Τριντό φαινόταν ασταμάτητος, όλοι οι ειδικοί προέβλεπαν την έναρξη μιας νέας δυναστείας Τριντό που θα κρατούσε 8 και 12 χρόνια… αλλά απόψε οι συντηρητικοί έδειξαν στον Τριντό ότι […] όταν πέσει η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμοι και θα κερδίσουν».

Δεν ήταν όμως μόνον η αδυναμία του Σερ που συνέβαλε στη νίκη του Τριντό: λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του στον καναδό πρωθυπουργό γράφοντας στο Twitter ότι ο κόσμος χρειάζεται την «προοδευτική διακυβέρνησή του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:34