09/12/2019 03:01:27

Το φυσάει και δεν κρυώνει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ: Φιάσκο διαστάσεων το stealth καταδρομικό

Το φυσάει και δεν κρυώνει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ: Φιάσκο διαστάσεων το stealth καταδρομικό - Media
 
Πολύ άσχημα νέα για το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το πρώτο stealth πολεμικό πλοίο στον κόσμο, το περίφημο καταδρομικό USS Zumwalt, θα καθυστερήσει να ενταχθεί επιχειρησιακά στις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις.
 
Σε «φιάσκο» οδεύει η προσπάθεια επιχειρησιακής ανάπτυξης για το stealth καταδρομικό USS Zumwalt, καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία, το προηγμένο τεχνολογικά πολεμικό πλοίο χρειάζεται κι άλλο χρόνο, προτού κριθεί κατάλληλο και έτοιμο για να εκτελέσει την οποιαδήποτε αποστολή.
 
Το USS Zumwalt, το πρώτο stealth πολεμικό πλοίο στον κόσμο, θα μπορεί να προχωρήσει σε αποστολές και να επιχειρήσει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κάτι που προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς η επιχειρησιακή του ανάπτυξη έχει καθυστερήσει συνολικά έξι χρόνια και το κόστος αυτού, έχει εκτοξευτεί στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Τα χαρακτηριστικά του Zumwalt
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη πυρομαχικών για τα δύο βαριά πυροβόλα όπλα του πλοίου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μεγάλη δύναμη πυρός και υποστήριξη σε μεγάλες εμβέλειες, εκμεταλλευόμενο τα προηγμένα stealth χαρακτηριστικά του, που του προσδίδουν θερμική υπογραφή ενός μικρού αλιευτικού σκάφους στα ραντάρ.
 
Το USS Zumwalt έχει την δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων προβολής ισχύος, αποτροπής, θαλάσσιου ελέγχου και διοίκησης, τέθηκε σε λειτουργία το 2016, ενώ έχει μήκος 186 μέτρα, πλάτος 24,5 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 16.000 τόνους.
 
Επιρπόσθετα, είναι το πρώτο πλοίο επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με αποκλειστικά ηλεκτρική πρόωση, που τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες τουρμπίνας, από δύο βοηθητικές γεννήτριες και από δύο εξελιγμένους επαγωγικούς κινητήρες Rolls-Royce 34.6 MW, οι οποίοι παρέχουν όλη την ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση, τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα όπλων.
Το Zumwalt μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα περίπου 35 μιλίων την ώρα και διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου συστήματος ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SPY-3, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πυραύλους cruise. Το κατάστρωμα του Zumwalt μπορεί να χωρέσει δύο ελικόπτερα MH-60 Seahawk ή ένα MH-60 και τρία drones κάθετης απογείωσης
 
Όσον αφορά το οπλοστάσιό του, το Zumwalt έχει 80 θέσεις κατακόρυφης εκτόξευσης, από τις οποίες μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk, Evolved Sea Sparrow και άλλα κατευθυνόμενα βλήματα, καθώς επίσης και δύο προηγμένα συστήματα πυροβόλων όπλων, από τα οποία μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα 155 χιλιοστών μακράς εμβέλειας.
 
Η αλλαγή πυρομαχικών και το πρόβλημα στην «ΑΕΙ»
Και εκεί ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα, καθώς το αμερικανικό ναυτικό θέλει να αλλάξει τα πυρομαχικά στα δύο πυροβόλα όπλα. Αρχικά, ήταν σχεδιασμένα να εξοπλίζονται με τα «Long Range Land Attack Projectile» ή αλλιώς «LRLAP», τα οποία είναι κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας αξία 50 χιλιάδων δολαρίων, με εμβέλεια 80 μιλίων.
 
Ωστόσο, το αμερικανικό ΠΝ αποφάσισε ότι τα πυροβόλα όπλα δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για επιθέσεις σε εχθρικούς χερσαίους στόχους και απειλές, αλλά αντιθέτως για εχθρικά πλοία και μονάδες επιφανείας (anti-ship).
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα πλοία δεν διαθέτουν τέτοιου είδους πυρομαχικά για τα πυροβόλα όπλα τους, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επιτύχουν την Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα τους περίπου τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για ένα «φιάσκο» από το αμερικανικό ΠΝ εκτιμούσε ότι το Zumwalt θα ήταν σε θέση για πλήρη επιχειρησιακή ανάπτυξη και λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2019.
 
Πηγή: onalert.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.