search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:46
MENU CLOSE

«Τα βρήκε» η διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

22.10.2019 17:45
4931153.jpg
 
Σε κοινή συνισταμένη φαίνεται ότι κατέληξαν τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
 
«Φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των απόδημων πολιτών ,που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων».
 
«Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κλπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα» συμπλήρωσε.
 
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το όριο απουσίας, το οποίο εμφανιζόταν να είναι το «αγκάθι» στο τραπέζι της διακομματικής, συμφωνήθηκε ότι αυτό θα ανέλθει στα 35 χρόνια υπό τον όρο ότι στο διάστημα αυτό οι εκλογείς του Εξωτερικού έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα και θα μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Με το πλαίσιο της πρότασης συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ διευκρινίζοντας ότι επιφυλάσσονται για τις τελικές διατυπώσεις και νομοτεχνικές διασφαλίσεις του νομοσχεδίου καθώς και τη συνταγματική θωράκιση της πρότασης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να διαφωνεί με τους περιορισμούς και καταγγέλλει την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από τις αρχικές της θέσεις.

Τέλος με την πρόταση όπως διαμορφώνεται συναινούν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Διευκρινίσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ διευκρινίζουν με έμφαση ότι επιφυλάσσονται καθώς αναμένουν το νομοσχέδιο και τη συνταγματική διασφάλιση των διατάξεών του και το επισημαίνουν και με δημόσιες τοποθετήσεις μετά τη συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα:

Με ανακοίνωσή του μετά το πέρας της Διακομματικής ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε με τις θέσεις αρχής που έθεσε η ΠΓ του κόμματος δηλαδή

-Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.

-Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Και προσθέτει-: «Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

Αντιστοίχως, σε δήλωσή του μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημειώνει:

«Όσον αφορά το ΚΚΕ ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει»

Και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, μέσα από την οποία θα θωρακιστούν οι όροι που συγκροτούν την πρόταση: «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38