search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Ποιοι εργαζόμενοι θα χάσουν την κυριακάτικη αργία εάν υπερψηφιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

23.10.2019 10:30
Ποιοι εργαζόμενοι θα χάσουν την κυριακάτικη αργία εάν υπερψηφιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο - Media

 

Η αναμενόμενη υπερψήφιση στη βουλή του αναπτυξιακού νομοσχεδίου θα θεσμοθετήσει την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στα κέντρα διανομής μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και κέντρων logistics, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων και των σούπερ μάρκετ. 

Ειδικότερα για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι: […] Εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων περί υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά την ημέρα της Κυριακής και τις ημέρες αργίας και οι μισθωτοί απασχολούμενοι σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης.[…], γεγονός που καταργεί τη θεσμοθετημένη Κυριακάτικη Αργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, δίνοντας ταυτόχρονα «δωράκι» στους μέχρι σήμερα παραβάτες εργοδότες που πλήρωναν υπέρογκα πρόστιμα κάθε φορά που καταστρατηγούσαν την εργατική νομοθεσία. 

Στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η μέχρι τώρα διαδικασία με τα αιτήματα της εργοδοσίας για κατ’ εξαίρεση λειτουργία των κέντρων διανομής τις Κυριακές «είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα (…) ενώ την τελευταία περίοδο τα φαινόμενα απορρίψεως των αιτημάτων έχουν αυξηθεί».

Σωματεία και συνδικαλιστές του κλάδου τονίζουν πως πρόκειται για μια αλλαγή που επιβραβεύει παραβάτες εργοδότες που απασχολούσαν παράνομα τους εργαζόμενους τις Κυριακές.

Η ποράταξη «Ενωμένοι Εργαζόμενοι» της ΓΣΕΕ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μέσα στα οποία είναι το δικαίωμα της ανάπαυσης τις Κυριακές και το δικαίωμα στην εμπρόθεσμη καταβολή των δεδουλευμένων μισθών. Πάνω από τα κέρδη, εμείς προτάσσουμε την ανάγκη μας για αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:05