search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Τι αλλάζει στην πράσινη γραμμή που «χωρίζει» την Κύπρο

23.10.2019 13:13
Τι αλλάζει στην πράσινη γραμμή που «χωρίζει» την Κύπρο - Media

 

Προσπάθειες αξιολόγησης και ενδυνάμωσης των ελέγχων αλλά και της πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή κάνουν, από κοινού και σε συντονισμό το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κυπριακού κράτους.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης που γίνεται από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης σε αρκετούς τομείς, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τον αποτελεσματικό έλεγχο και την αποτροπή παραβιάσεων του Κανονισμού. Τα ζητήματα τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα και χρήζουν αλλαγών, αφορούν κυρίως στην εφαρμογή του Κανονισμού από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν να κάνουν με την αύξηση των ροών παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα, με το λαθρεμπόριο από μη ελεγμένες διόδους, με την προώθηση στην αγορά φρούτων και λαχανικών που βαπτίζονται τ/κ, ενώ γίνονται εισαγωγή από την Τουρκία και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, οι αρχές διατηρούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Κομισιόν, καθώς έχει γίνει εισήγηση για να επιτραπεί το εμπόριο προϊόντων τα οποία τυγχάνουν μεταποίησης, όπως για παράδειγμα χυμοί, ελαιόλαδο, ταχίνι κ.ό.κ. Η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει ένσταση σε μια τέτοια εξέλιξη με το επιχείρημα πως προέχει η ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς προκύπτουν ζητήματα υγιεινής τροφίμων, τα οποία δεν περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει θέμα διενέργειας και ανάποδου εμπορίου, δηλαδή, από την Κυπριακή Δημοκρατία στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ η Κομισιόν με τη σειρά της επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά την ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων που αφορούν στη διέλευση φορτηγών, στοιχείο που θεωρούν πως θα βοηθήσει στην εντατικοποίηση του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αυξημένες ροές μεταναστών

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο ακόμα και για μεθοδευμένη αποστολή από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι καταφθάνουν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, οδηγούνται στα οδοφράγματα ή σε άλλες διόδους και αιτούνται ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές εντός του κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών, η ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα έχει τριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις αρχές. Τα κενά που χρήζουν βελτίωσης είναι αρκετά, καθώς για παράδειγμα αν κάποιος επισκέπτης της Κύπρου από τρίτη χώρα εξασφαλίσει βίζα, φτάσει στο νησί από επίσημο αεροδρόμιο της Δημοκρατίας και διαπιστωθεί πως θα διαμένει στα κατεχόμενα (ε/κ περιουσία), τότε υπάρχει ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Ωστόσο, αν ο ίδιος φτάσει στο νησί από το Ερτζιάν και θελήσει να επισκεφτεί τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο, τότε οι αρχές το επιτρέπουν, όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Αλλαγές σχεδιάζονται, επίσης, στην ταχύτητα με την οποία εξετάζονται αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου, στην περιπολία της πράσινης γραμμής, σε συνεργασία με την ΕΦ αλλά και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σε μια προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα πως δεν είναι εύκολο να περάσει κανείς την πράσινη γραμμή.

Τον συντονισμό των ενεργειών της ΕΦ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, ανέλαβε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Οι περιπολίες από ΕΦ και Αστυνομία θα αυξηθούν, ενώ υπερσύγχρονες κάμερες θα ελέγχουν την Πράσινη Γραμμή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου. Το τμήμα τελωνείων, σε ό,τι το αφορά, επισημαίνει πως γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ όποτε διαπιστωθεί ότι λαχανικά ή φρούτα προέρχονται από την Τουρκία, επιβάλλονται πρόστιμα και τα προϊόντα καταστρέφονται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακή Δημοκρατίας, η συνολική αξία των εμπορευμάτων με συνοδευτικά έγγραφα που διήλθαν από την πράσινη γραμμή αυξήθηκε το 2018 κατά 1,4% και ανήλθε σε 4.856,892 ευρώ σε σχέση με 4.790,964 ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Ενημερώνουν Κομισιόν

Για κάθε αλλαγή που επιθυμεί να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, βάσει των προνοιών, έχει καθήκον να ενημερώνει την Κομισιόν, η οποία έχει έναν μήνα να μελετήσει τα μέτρα που θα ζητήσει να εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να εκφράσει άποψη κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση από την εφαρμογή σε σχέση με τις πρόνοιες του Κανονισμού.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η προσπάθεια βελτίωσης της πρακτικής εφαρμογής του Κανονισμού είναι συνεχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36