search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:50
MENU CLOSE

Βαρύ κατηγορητήριο για τον Γιώργο Νίκα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (PDF)

23.10.2019 17:49
Βαρύ κατηγορητήριο για τον Γιώργο Νίκα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (PDF) - Media
 
Αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα είναι αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, τον οποίο αναζητούν οι αμερικανικές Αρχές για το διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης.
 
Όπως αποκακλύπτει το newmoney.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν απ’ την Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ο Νίκας αντιμετωπίζει:
  • Δεκατρείς κατηγορίες που σχετίζονται με τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης (κάθε κατηγορία αφορά και μία ξεχωριστή υπόθεση)
  • Έντεκα κατηγορίες για διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων
  • Τρεις κατηγορίες για διάπραξη απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς εταιρείας
  • Δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων
  • Μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης και απάτης σε σύνδεση με πρόταση εξαγοράς
  • Μία κατηγορία για συνωμοσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης
Μόνο για την κατηγορία της διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει την επιβολή ποινής ως 25 έτη φυλάκισης μαζί με χρηματικό πρόστιμο που καθορίζει ο δικαστής. Για τη διάπραξη απάτης με χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφορικών συστημάτων η ανώτατη ποινή που προβλέπεται είναι 30 χρόνια και το χρηματικό πρόστιμο 1 εκατ. δολ.
 
Σημειωτέον ότι με βάση το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι Αρχές απ’ όλους τους κατηγορούμενους θα αναζητηθεί με κάθε τρόπο η επιστροφή των ποσών που κέρδισαν απ’ τις παράνομες πράξεις τους.
 
Ο Γιώργος Νίκας διαφεύγει των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες θεωρούν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Γι αυτό και προχώρησαν άμεσα στο πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές Αρχές έχουν ήδη περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 
Επίσης έχουν συλληφθεί απ’ τις βρετανικές Αρχές για την ίδια υπόθεση ένα ζευγάρι επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο (o Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC) καθώς και ένας Αιγύπτιος trader ονόματι Joseph El Khouri που κινούνταν μεταξύ Λονδίνου και Μονακό . Όλοι τους θεωρείται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα με δεκάδες περιπτώσεις υποθέσεων «εσωτερικής πληροφόρησης» απ’ την οποία απεκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
 
Ο Γιώργος Νίκας, εκτός της υπόθεσης Ariad που εμπλέκεται και ο Τηλ. Λαβίδας, συνδέεται με 12 υποθέσεις απ’ τις 22 που αφορούν στο ζευγάρι των επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για άλλες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός.
 
Επιγραμματικά το κύκλωμα δούλευε ως εξής. τόσο το ζευγάρι στο Λονδίνο όσο και ο Cohen στη Νέα Υόρκη, έδιναν πληροφορίες για επικείμενα deals σε διάφορους traders, συμπεριλαμβανομένου του El Khouri. Αυτοί με τη σειρά τους διαβίβαζαν την πληροφορία σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Νίκα που έκαναν κινήσεις αποκομίζοντας τεράστια οφέλη απ’ τη διακύμανση των μετοχών.
 
Η υπόθεση εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση και εκφράζονται υπόνοιες ότι το κύκλωμα είναι τεράστιο. Το γεγονός μάλιστα ότι η SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) ακόμα δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις τροφοδοτεί σενάρια για το μέγεθος της κομπίνας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:49