search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02
MENU CLOSE

Σε θέσεις μάχης για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2096
24/10/2019
24.10.2019 03:18
08-09.png

 

Μία από τις σκληρότερες μάχες για την κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί στη Βουλή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές και φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει τα πράγματα σε σύγκρουση με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο – μαμούθ, το οποίο παρεμβαίνει με μείζονα τρόπο σε σημαντικά εργασιακά – και όχι μόνο – ζητήματα καθώς ενσωματώνει ρυθμίσεις και διατάξεις σχεδόν από όλα τα υπουργεία.

Για ένα κομβικό νομοσχέδιο που επιτρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» το πολιτικό του σχέδιο κάνει λόγο το κυβερνητικό στρατόπεδο, τονίζοντας ότι με το νομοθέτημα αυτό διευκολύνεται η προσέλκυση και η υλοποίηση επενδύσεων. «Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανέβουν στο βήμα της ολομέλειας για να μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι – αν συμβεί – θα προκαλέσει… «τέντωμα» της ατζέντας, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα που τρέχουν αυτή την περίοδο θα αποτελέσουν «χρυσή ευκαιρία» για μία σκληρή σύγκρουση κορυφής τόσο μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών αρχηγών.

Γενικώς, το διάστημα αυτό, η Βουλή αναμένεται να αποτελέσει «πεδίο μάχης» για την κυβέρνηση καθώς, ταυτόχρονα, ξεκίνησε τις εργασίες της, μέσα σε κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης, η Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον οποίο κατηγορεί το κυβερνητικό στρατόπεδο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis.

Ήδη οι «εχθροπραξίες» εντός της Επιτροπής άρχισαν, καθώς το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο στήριξαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές – μέλη της, για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από μέλη της Επιτροπής προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τη σφοδρότητα της αντιπαράθεσης να μην περικλείεται μόνο εντός της Προκαταρκτικής Επιτροπής αλλά να… διαχέεται και στους διαδρόμους της Βουλής. Και όλα αυτά στην πρώτη, κατ’ ουσίαν, συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει «κεκλεισμένων των θυρών» εξαιτίας του χαρακτήρα που φέρει.

Εξαγγελίες Μητσοτάκη

Σε επίπεδο Οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό «Economist» την Τετάρτη το βράδυ, παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Για τις μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές, ενώ ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της «γαλάζιας» κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή, για 3 χρόνια, του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Παράλληλα, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, από το 2021.

Ειδικότερα, η κίνηση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες σκοπεύει στην άμεση αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Την ίδια στιγμή, η κίνηση αυτή αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Και κατ’ επέκταση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Βάση συμφωνίας

Σε αυτό το βαρύ κλίμα, λεπτή «αχτίδα φωτός» για την κυβέρνηση αποτελεί η κατ’ αρχήν διακομματική συμφωνία για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Φυσικά, ο δρόμος μέχρις ότου η συμφωνία αυτή μετατραπεί σε νόμο του κράτους είναι μακρύς και τίποτα δεν εγγυάται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν μέχρι τέλους ομαλά.

Ακόμα όμως και αν υλοποιηθεί το ιδανικό σενάριο και ο νόμος ψηφιστεί, η συμφωνία, όπως μοιάζει να διαμορφώνεται, μπορεί να αποτελέσει, στο τέλος της ημέρας, μια περισσότερο επικοινωνιακή και λιγότερο αντικειμενική επιτυχία της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί η συμφωνία, η οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των Ελλήνων της διασποράς που θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές από το μέρος στο οποίο βρίσκονται.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι φαίνεται να εξασφαλίζεται η βάση των 200 ψήφων.

«Η βάση είναι η εξής: Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας σε 15 και τα κόμματα, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Τρίτον, συμφωνήσαμε στην αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες, όπως πρεσβείες, προξενεία κ.λπ. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Ποιους αφορά; Η βάση της συμφωνίας λέει ότι όσοι Έλληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα», περιέγραψε το πλαίσιο που σχηματίζεται για το ζήτημα ο αρμόδιος υπουργός.

Ευρωπαϊκή προοπτική…

Εν τω μεταξύ, τις δύσκολες ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε από πρώτο χέρι, ως πρωθυπουργός πλέον, ο Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Και αν το θέμα του Brexit πέρασε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά εύκολα, δεν συνέβη το ίδιο, όπως όλα δείχνουν, με δυο ζητήματα τα οποία «καίνε» την Ελλάδα: το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε έμπρακτη αληλλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ωστόσο, τα αποτελέσματα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά φτωχά, ενώ αντιθέτως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την απόφαση να παγώσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο πορεύθηκε η Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επανήλθε με φόρα στην επικαιρότητα, αν και η κυβέρνηση θα προτιμούσε να είχε «θαφτεί», καθώς ειδικά οι ψηφοφόροι της βόρειας Ελλάδας δεν καλοβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Ενώ, λοιπόν, η Αθήνα θα προτιμούσε το θέμα να μείνει «λυμένο» με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, μετά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ζόραν Ζάεφ, βλέπει ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά, καθώς, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνοντας ότι εκείνος καταψήφισε τη Συμφωνία προειδοποιώντας, όπως είπε, τι συνεπάγεται η υπογραφή της, τόνισε ότι πλέον «χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων, με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός».

…και «Τζόκερ»

Στην ταινία των ημερών, «Τζόκερ», που έγινε αφορμή για ένα πολιτικό… τουρλουμπούκι με νόμους, επιστροφές στην εποχή Μεταξά, ατάκες για τεντιμποϊσμό, ακόμα και με υπόδειξη προσώπων από βουλευτές που στη συνέχεια αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη, στην πόλη του πρωταγωνιστή, την Γκόθαμ, η κοινωνία είναι δυστοπική και ένας καθημερινός άνθρωπος μετατρέπεται σε αρχετυπικό σύμβολο του κακού.

Έτσι, λοιπόν, στο δικό μας πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μείζονα (σχεδόν) επικοινωνιακή κρίση, όταν έγινε γνωστό ότι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κινηματογραφικές αίθουσες που πρόβαλαν τη συγκεκριμένη ταινία για να βγάλουν έξω ανήλικους που την παρακολουθούσαν καθώς η ταινία ήταν ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η κρίση αυτή αντιμετωπίστηκε, εκ μέρους του κυβερνητικού στρατοπέδου, με αμηχανία, αντιφατικές δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, αμήχανη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών… στον ΣΥΡΙΖΑ, δημόσιες συγγνώμες «γαλάζιων» βουλευτών για στοχοποίηση προσώπων του υπουργείου Πολιτισμού και τελικά, δηλώσεις και από τον πρωθυπουργό.

Κάνοντας λόγο για «μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων» ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02