31/05/2020 04:44:38

«Κόκκινη κάρτα» Ιράκ στα αμερικανικά στρατεύματα που εισήλθαν στη χώρα μέσω Συρίας - Προσφυγή στον ΟΗΕ

«Κόκκινη κάρτα» Ιράκ στα αμερικανικά στρατεύματα που εισήλθαν στη χώρα μέσω Συρίας - Προσφυγή στον ΟΗΕ - Media

 

Η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνή βοήθεια αντιδρώντας στην, χωρίς άδεια, είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στο δυτικό Ιράκ, μετά την αποχώρησή τους από τις κουρδικές περιοχές της Συρίας, λίγο μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού.

Μάλιστα η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει νομικές ενέργειες κατά της απρόσκλητης παρουσίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Άντιλ Αμπντούλ-Μαχτί δήλωσε την Τετάρτη πως δεν έδωσε άδεια στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Τρίτη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που διέρχονται από τη Συρία θα χρησιμοποιούσαν το Ιράκ για να προετοιμαστούν προτού αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι στόχος τους δεν είναι να «μείνουν για καιρό στο Ιράκ». Ο Έσπερ δεν διευκρίνισε πόσο χρόνο θα χρειαστούν ωστόσο τα αμερικανικά στρατεύματα για τη διαμονή τους στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη 5.000 στρατιώτες στο Ιράκ σε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία είναι αμφιλεγόμενη, με πολλούς Ιρακινούς να την θεωρούν ως συνεχή κατοχή μετά την καταστροφική εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.