search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:32
MENU CLOSE

Περνάει αλλά με… αστερίσκους ο προϋπολογισμός της Ιταλίας

24.10.2019 12:13
Το ιταλικό ΥΠΕΞ «αδειάζει» την Άγκυρα: Καμία συνεργασία για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων - Media

 

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2020 δεν συνιστά σημαντική απόκλιση από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο της Ιταλίας προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος – το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ δαπάνες και έσοδα – κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα έπρεπε να μειωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ. «Η προβλεπόμενη αλλαγή στο διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2020 δεν θα σηματοδοτούσε μία σημαντική απόκλιση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην απαντητική επιστολή του προς την ΕΕ, η οποία είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η φιλική προς την ΕΕ κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος έχει θέσει στόχο για ονομαστικό έλλειμμα 2,2% το επόμενο έτος, όσο και για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στη Ρώμη στις 22 Οκτωβρίου ότι η προκαταρκτική εξέταση του σχεδίου της έδειξε ότι αποκλίνει από τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ για τη μείωση των δαπανών της. Το ίδιο μήνυμα είχε σταλεί στην Ιταλία και πέρυσι, όταν οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει την προηγούμενη κυβέρνηση με μία διαδικασία παραπομπής της Ιταλίας.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει έκτοτε. Ο Επίτροπος της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας το καθησυχαστικό μήνυμα που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters. H Ρώμη έχει δηλώσει ότι θέλει να εστιάσει στην αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας της, που στο τρίτο τρίμηνο πιθανόν συνέχισε την τάση στασιμότητας των τελευταίων 18 μηνών. «Αν και έχουμε κατά νου να θέσουμε το χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ξεκάθαρη πτωτική τροχιά , πιστεύουμε ότι ο βασικός στόχος είναι η επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε ο Γκουαλτιέρι στην επιστολή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26