search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:20
MENU CLOSE

Προδοσία σε «ζωντανή μετάδοση»: Ο Τραμπ παρέδωσε τη Μέση Ανατολή στον Πούτιν

24.10.2019 12:48
Ακόμα μία τετραετία για τον Ντόναλντ Τραμπ; - Media

 

Ήταν μία ακόμη θλιβερή εμφάνιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον του αμερικανικού λαού, ο οποίος παρακολούθησε σε “ζωντανή” μετάδοση την υποβάθμιση της υπερδύναμης σε μία πολύ ζωτική περιοχή του κόσμου: την Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε άρθρο του στο hellasjournal:

  • «Ο Αμερικανός πρόεδρος την παρέδωσε στην αιώνια εχθρό της χώρας του, τη Ρωσία, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους συμμάχους του στην περιοχή.
  • Βεβαίως, και η Σαουδική Αραβία, και το Ισραήλ και η Αίγυπτος και άλλες χώρες διατηρούν καλές σχέσεις συνεργασίας με τη Μόσχα. Δεν φοβούνται τον “ξανθό ηγέτη”, αλλά το πακέτο που κουβαλά μαζί του: την Τουρκία, το Ιράν και τον αναγεννημένο Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος μετά την επικράτησή του στη Συρία, είναι έτοιμος και για άλλες περιπέτειες.
  • Το Ισραήλ είναι ο αιώνιος στόχος, αν και ουδείς προβλέπει ότι θα του επιτρέψει ποτέ ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κτυπήσει το Εβραϊκό Κράτος.

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ως ο θριαμβευτής στον πόλεμο της Συρίας καθώς πιστεύει ότι η επιβολή της εκεχειρίας στον Ταγίπ Ερντογάν και στους Κούρδους είναι που έφερε τα πράγματα στο σημερινό σημείο. Στην πραγματικότητα είναι ο μεγάλος ηττημένος.

Διότι αγνοεί το πιο σημαντικό γεγονός. Ότι οι ενέργειες του οδήγησαν στο μεγαλύτερο πλήγμα για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ρωσία ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Είναι ενέργειες περίεργες και για άλλους πολύ ύποπτες. Διότι παραχώρησε το στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία, αφήνοντας έκθετη και εκτεθειμένη την Αμερική.

Η απώλεια εμπιστοσύνης των ξένων ηγετών είναι στον υπερθετικό βαθμό, διότι είδαν την προδοσία των Κούρδων να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά και τον ίδιο τον Τραμπ, αλλά και τους αντιπροσώπους της Αμερικής ανά τον κόσμο. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να ανατρέψει οποιαδήποτε συμφωνία, φτάνει να το ζητά ο …Πούτιν! Για να μην παρεξηγηθώ, είναι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι που δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι το αφεντικό του κ. Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ προχώρησε και στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αλλά είπε ότι αν ο Ερντογάν δεν τιμήσει τις συμφωνίες θα επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις. Πρώτα απ’ όλα οι κυρώσεις ήταν μία φάρσα. Σιγά που ίδρωσε το αυτί του Τούρκου προέδρου. Ήταν κυρώσεις της πλάκας. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε στην τουρκική οικονομία.

Ούτε φόβισαν τον Ερντογάν για να σταματήσει την εισβολή. Τη δουλειά του την είχε κάνει αφού όλα φαντάζουν σικέ. Τα σκεφτόμαστε, τα ξανασκεφτόμαστε. Αδυνατούμε να πιστέψουμε οτιδήποτε. Μία σικέ εισβολή, μία σικέ εκεχειρία και μία σικέ συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν. Όλα μοιάζουν προαποφασισμένα…

Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου ο άνθρωπος. Δεν έχει καν καταλάβει ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε συμφωνία με τον Πούτιν και όχι μαζί του. Και ότι τελικά η Τουρκία πήρε την ίδια συμφωνία από τη Ρωσία, που του πρότειναν οι Αμερικανοί. Δεν κάθεται να σκεφθεί καν…

Γιατί ο Ερντογάν απέρριψε τη δική του συμφωνία για τη ζώνη ασφαλείας, και πήρε την ρωσική που είναι η ίδια με την αμερικανική; Διότι ο Πούτιν είναι ο φίλος του. Τον Πούτιν εμπιστεύεται. Τον κ. Τραμπ απλά τον εκμεταλλεύονται και οι δύο… Έχει μεγάλη πλάκα ότι στο “διάγγελμά” του, ο κ. Τραμπ ύμνησε πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά του έκανε και μία “αλητεία” όταν μίλησε με καλά λόγια για τον ηγέτη των Κούρδων, ο οποίος είναι πρώτος στον κατάλογο των καταζητούμενων στην Τουρκία. Στον οποίο, αργότερα, μέσω του Twitter, του έγραψε ότι θέλει να τον συναντήσει.

Αυτό να δω και να μην το πιστέψω. Φαντάζεστε τη φάτσα του Ερντογάν όταν του δείξουν τη φωτογραφία; Ο κ. Τραμπ απέρριψε όλες τις εκκλήσεις των Αμερικανών νομοθετών για επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία. Και αυτό θα του κοστίσει όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για την καθαίρεσή του. Είπε, όμως, ότι αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν για να προστατεύσουν τα πετρέλαια. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί τους Κούρδους πάλι. Και ήδη άρχισε να τους καλοπιάνει. Δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον ηγέτη των Κούρδων τον οποίο και ευχαρίστησε για όσα κάνει. Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι έσωσε τους Κούρδους, ενώ ως γνωστό τους εγκατέλειψε και τους πρόδωσε.

Το λένε οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Όχι εμείς. Το πιστεύει η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Αμερική έχασε και κέρδισε η Ρωσία τη Μέση Ανατολή. Ανεξάρτητα αν το παιγνίδι ήταν σικέ η όχι, πρόκειται για μία μεγάλη πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ φεύγουν με την ουρά στα σκέλια, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πανηγυρίζει για το δώρο που του έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:16