search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Τεχνικός κλάδος κατά Κεραμέως για την εξομοίωση των πτυχίων – Έρχεται προσφυγή στο ΣτΕ

24.10.2019 14:42
Τεχνικός κλάδος κατά Κεραμέως για την εξομοίωση των πτυχίων - Έρχεται προσφυγή στο ΣτΕ - Media

 

Για σημαντικά ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη νομοθετική ρύθμιση που εξομειώνει τους τίτλους σπουδών των κολλεγίων με τα διπλώματα των μηχανικών κάνει λόγο ο τεχνικός κόσμος και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις αλλά και προσφυγή έως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τονίζοντας ότι η ρύθμιση «εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας».

Σε ανακοίνωση μετά από την παντεχνική συνάντηση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Αντωνία Μοροπούλου γίνεται λόγος για «πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της παιδείας», ενώ επισημαίνεται ότι: «Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία».

Στην παντεχνική συνάντηση συμμετείχαν εκτός του ΤΕΕ, πρυτάνεις και κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αλλά και εκπρόσωποι όλων των ενώσεων και συλλόγων του τεχνικού κλάδου.

Συγκεκριμένα οι φορείς της παιδείας και του επαγγέλματος των μηχανικών συμφώνησαν:

-Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του παντεχνικού συντονισμού.

-Να στηρίξουν έμπρακτα όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις.

-Να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές διερευνήσεις και ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής νομοθετικής τροπολογίας έως και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.

-Να ζητήσουν από όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του ΤΕΕ και των λοιπών φορέων.

Στη σχετικη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής  Νομοθεσίας  (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, «χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Οι φορείς της Παιδείας και του επαγγέλματος των Μηχανικών «αντιτάσσονται στην απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και δεν αποδέχονται  την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η ανάληψη της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς και προειδοποιούν ότι θα ασκήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο, «ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και  Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης, να καταργηθεί στην πράξη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18