search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:09
MENU CLOSE

ESM: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

24.10.2019 14:43
Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ESM - Media

 

Η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, κατά 1,1% το 2019 και κατά 3% μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με όσα γράφει ο ESM στην επιστολή του με την οποία απαντά στην επιστολή του Χρήστου Σταϊκούρα με το σχετικό πρώτο αίτημα, προτείνοντας παράλληλα, να γίνει αποδεκτό.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ζητεί να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς κρίνεται εξαιρετικά επωφελής και για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο τον ESM.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον ESM, θα επιτύγχει χρηματοοικονομικά οφέλη εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των επιτοκίων και θα μετριάσει σημαντικά τους συναλλαγματικούς κινδύνους.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί ο ESM, το πιο ακριβό χρέος της Ελλάδας, είναι η υψηλού κόστους δόση των δανείων που έχει ζητήσει να αποπληρώσει πρόωρα η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως εκτιμάται, η προτεινόμενη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Η εξοικονόμηση αυτή προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή. 

Εξηγεί επίσης ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα βελτιώσει οριακά την βιωσιμότητα του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρότερη ωρίμανση και υψηλότερο κόστος από το χρέος που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019. 

Ο ESM επικαλείται την Ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους του Ιουνίου 2019, για να επισημάνει ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019 και κατά 3% αθροιστικά έως το 2060, ενώ εκτιμάται ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι χαμηλότερες κατά 0,7% έως το 2060.

Η πρόωρη αποπληρωμή στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους οίκους αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να στηριχθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προτείνεται στα ΔΣ των EFSF και ESM η έγκριση της άρσης των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους για να επιτραπεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, αν και περιορισμένοι, βραχυπρόθεσμα, ενώ οι προκλήσεις παραμένουν μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του ESM, όπου εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, ενώ η χώρα πέτυχε για μία ακόμη φορά τον στόχο για πλεόνασμα το 2018. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία αρκετές εκδόσεις ομολόγων, καθώς και ότι η χώρα επωφελήθηκε από αναβαθμίσεις από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Πάντως, εκτιμά ότι τα αγκάθια που έχει κληροδοτήσει η ελληνική κρίση, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους,  μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανεργία, παραμένουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44