search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:49
MENU CLOSE

Σκληρή απάντηση Ακιντζί στον Τσαβούσογλου: Να σταματήσουν οι δηλώσεις διχασμού

24.10.2019 15:36
Σκληρή απάντηση Ακιντζί στον Τσαβούσογλου: Να σταματήσουν οι δηλώσεις διχασμού - Media

 

Πρέπει πλέον να πάψουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποξενώνουν ένα κομμάτι της, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι αυτό που φάνηκε για ακόμη μια φορά στη Συρία είναι ότι η διπλωματία και ο διάλογος είναι υποχρεωτικά. Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, θέλουν μια σχέση ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και όχι να γίνουν μειονότητα, ενώ δεν εγκρίνουν μια μη υγιή και μη ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία, στέλνοντας «μήνυμα» στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος άφησε αιχμές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που θα επέλεγαν τους ελληνοκύπριους έναντι της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέδωσε σήμερα γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το αποτέλεσμα στη Συρία ήρθε με τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων και τα όπλα σίγησαν. «Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι υποχρεωτικά».

Σίγουρα συνέχισε, είναι αδύνατο να εγκρίνουμε και να αποδεχθούμε το αγενές ύφος που έδειξαν οι ΗΠΑ. Είναι όμως θετικό, ανέφερε, το ότι η διπλωματία που επιδείχθηκε είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τη Ρωσία, έφερε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, είναι να γίνουν βήματα για να κατοχυρωθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και εντός αυτής της εδαφικής ακεραιότητας να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος προς την Τουρκία, πράγμα το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί η ίδια η Συρία στα δικά της εδάφη.

«Θεωρώ ότι η εγκαθίδρυση και πάλι των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας, είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση μιας μόνιμης ειρήνης και ευμάρειας». Επανέλαβε την ευχή του για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και άρση των προβλημάτων με την ΕΕ. «Μια Τουρκία με δυνατές σχέσεις, έχει σημασία και για τον τουρκοκυπριακό “λαό”», είπε

Θα ήθελα να γίνει γνωστό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, ότι ολόκληρος ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θέλει τίποτε άλλο παρά η Τουρκία εντός των ασφαλών συνόρων της, να λυτρωθεί από τον μπελά της τρομοκρατίας και θα είναι μια χώρα ευτυχισμένη, με γαλήνη. «Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αλλά αυτές οι διαφορετικές σκέψεις δεν αξίζουν των πλέον βαριών επιθέσεων και απειλών. Και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το πράξει αυτό».

Πρέπει πλέον, συνέχισε, να σταματήσουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποξενώνουν ένας μέρος της. «Τα όσα συνέβησαν σίγουρα θα τα κρίνει η ιστορία».

Ανέφερε ότι το να σχετίζονται οι δηλώσεις του με τις «εκλογές» δεν έχει κανένα νόημα, λέγοντας ότι η ζωή δεν περιορίζεται στις «εκλογές». «Το να κερδίζονται ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζονται εκλογές».

Όπως έχει πει πολλές φορές, ανέφερε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ζήσουν εδώ με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, εντός διεθνούς δικαίου με μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, διαφυλάσσοντας τη δική τους αυθεντική ταυτότητα και ατομικότητα, σε έναν ευρωπαϊκό σύγχρονο τρόπο ζωής. Ενώ, συνέχισε, ο τουρκοκυπριακός «λαός» επιθυμεί να έχει μια ισότιμη σχέση στο μέλλον με τους Ελληνοκύπριους και δεν θέλει να είναι μειονότητα σε αυτούς, «δεν πρόκειται να εγκρίνει μια μη υγιή και μη ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία. Από αυτή την άποψη ο λαός μας δεν επικροτεί συμπεριφορές και στάσεις που κοιτάν τους Τουρκοκύπριους από ψηλά και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σχέση προϊστάμενου – υπαλλήλου. Ο λαός μας θέλει μια πολιτισμένη σχέση αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού».

Σίγουρα αυτό εναπόκειται και στα δύο μέρη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι ως Τουρκοκύπριοι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα από την θέση «της ανοικτής παλάμης προς την Τουρκία» και να βρεθούν σε μια ικανοποιητική θέση μόνοι τους. Είναι αδήριτο καθήκον, κατέληξε, η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει μια δυνατή δομή, οικονομική και δημοκρατική, και να είναι «ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δικών της θεσμών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:48