search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:03
MENU CLOSE

Βορίδης: Υπάρχει σχέδιο για τον αγροτικό τομέα – Στόχος η περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής

25.10.2019 11:32
Βορίδης: Υπάρχει σχέδιο για τον αγροτικό τομέα - Στόχος η περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής - Media

 

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Γεωργίας, που διοργάνωσε η Gaia Επιχειρείν.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα σημεία, στα οποία υπάρχει συμφωνία με τους ετέρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε όμως και τις διαφωνίες.

Στα θέματα όπου υπάρχει σύμπνοια απόψεων είναι η ύπαρξη ενός δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Επίσης, άπαντες συμφωνούν στον κοινό τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Η γεωργική παραγωγή πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο της στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει πάρα πολύ σημαντική αύξηση των ζημιών κάθε χρόνο και ένα τεράστιο κόστος, στο οποίο καλείται να ανταπεξέλθει ο αποζημιωτικός μηχανισμός», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος μίλησε και για δεδομένη συμφωνία για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα που αξιώνουν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική πλευρά διαφωνεί στη μείωση των πόρων της ΕΕ προς την αγροτική πολιτική. «Δεν μπορεί και να περικόπτεται ο προϋπολογισμός αλλά ταυτόχρονα να μιλάμε για υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας είναι ότι ο προϋπολογισμός για την περιβαλλοντική πολιτική δεν πρέπει να μειωθεί», είπε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, στάθηκε στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, τονίζοντας πως η πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Διευκρίνισε ότι το κριτήριο που χρησιμοποιείται για τη χρηματική ενίσχυση είναι λάθος, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει κριτήριο ανά αγροτική εκμετάλλευση, δηλαδή ανά φάρμα και όχι ανά έκταση.

Όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μικροί καλλιεργητές στη χώρα μας θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλιώς οι ποινές για τη μη τήρηση των απαιτήσεων μετατρέπονται σε μέτρα «τιμωρητικού χαρακτήρα».

Για τις παρενέργειες της κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν πολύ οι επιχορηγήσεις. Γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με υπογραφή συμφωνίας, στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται η προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως εξήγησε, η συμφωνία είναι με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να δοθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών φθηνά δάνεια στους παραγωγούς.

Παρουσιάζοντας ορισμένες πτυχές του έργου της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούσαν την κτηνοτροφική παραγωγή, κίνδυνοι οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται (αφρικανική πανώλη των χοίρων). Χαρακτήρισε, επίσης, ως «μεγάλη επιτυχία» τον αξιόπιστο μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί για τη διανομή των ενισχύσεων.

Ως πρώτη μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας «… από προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές. Ανοίγει η πόρτα σε αγορές και προϊόντα που δεν πληρούν όλες τις αυστηρές και σωστές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους καλλιεργητές-μέλη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη την μείωση του κόστους παραγωγής με διάφορους τρόπους, πρωτίστως με μείωση του κόστους ενέργειας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επί των ημερών του οποίου προχώρησε το έργο της «ευφυούς γεωργίας», και στο οποίο στάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του.

«Είχαμε εξαγγείλει το έργο της ευφυούς γεωργίας στο προηγούμενο συνέδριο. Ένα έργο, το οποίο μόνο στην πρώτη φάση του θα καλύψει σχεδόν τη μισή αγροτική καλλιέργεια της Ελλάδας. Χαίρομαι που ακούω ότι η προοπτική της ευφυούς γεωργίας είναι μέσα στις προτεραιότητες της τωρινής κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Παππάς, ενώ διευκρίνισε πως στο έργο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι γεωργοί χωρίς περιορισμούς

. «Συλλέγονται δεδομένα, με τα οποία στην πρώτη φάση οι αγρότες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και στη δεύτερη φάση θα μπορούν να λάβουν ακόμα και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της καλλιέργειάς τους», τόνισε.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως ο τομέας της γεωργίας βρίσκεται σε ανάπτυξη και σε αυτό παίζουν ρόλο η θετική κεκτημένη ταχύτητα που έχει η οικονομία, η πτώση της ανεργίας, το ρεκόρ των επενδύσεων.

Στόχοι που επιτεύχθηκαν -όπως είπε- επειδή η ελληνική πολιτεία είχε συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Gaia Επιχειρείν, Χριστόδουλος Αντωνιάδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο προέδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Επίσημος, προσκεκλημένος ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας και πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων «Renew Europe» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15