search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:30
MENU CLOSE

Γιατί μειώνονται οι γεννήσεις διδύμων μετά από 30 χρόνια συνεχούς αύξησης

25.10.2019 14:01
Γιατί μειώνονται οι γεννήσεις διδύμων μετά από 30 χρόνια συνεχούς αύξησης - Media

 

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι γεννήσεις διδύμων αυξάνονταν συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην εποχή μας υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό διδύμων που έχει καταγραφεί ποτέ ανάμεσα στους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι δημογράφοι εκτιμούν ότι η “έκρηξη” στις γεννήσεις διδύμων από τη δεκαετία του ‘80 και μετά οφείλεται στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τη βοήθεια των οποίων αποκτούν παιδιά πολλές γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Capital.gr οι περισσότεροι τοκετοί διδύμων έγιναν το 2007 (138.961), υπερδιπλασιάστηκαν δηλαδή από τη δεκαετία του ΄80 (68.339).

Σύμφωνα με αναφορά του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Στοιχείων για την Υγεία, η γέννηση διδύμων μειώθηκε κατά 4% από το 2014 έως το 2018 (από 33,9 σε 32.6 ανά 1.000 γεννήσεις). Η μείωση αφορά κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 1980 οι γεννήσεις διδύμων ήταν 18,9 ανά χίλιους τοκετούς και αυξάνονταν συνεχώς έως το 2014, οπότε και το ποσοστό άρχισε να μειώνεται, ειδικά στις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών μειώθηκε κατά 10%, στην ομάδα 35-39 ετών μειώθηκε κατά 23% και στις γυναίκες από 40 και πάνω η μείωση γεννήσεων διδύμων ξεπερνά το 23%. Το ποσοστό γεννήσεων διδύμων στις γυναίκες 20-30 ετών όμως έμεινε σταθερό.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός γεννήσεων διδύμων μειώνεται και η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ιατροί αναπαραγωγής επιλέγουν πια συνήθως τη στρατηγική της μεταφοράς ενός εμβρύου στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να αποφεύγονται οι πολύδιμες κυήσεις που έχουν αυξημένα ποσοστά επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Η ελαφρά διέγερση των ωοθηκών είναι σήμερα πιο συχνή από παλιά, με αποτέλεσμα λιγότερες υπερδιεγέρσεις και θεραπεία πιο φιλική προς τη γυναίκα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στις ΗΠΑ μόλις στο 5% των εξωσωματικών γινόταν μεταφορά ενός εμβρύου. Τα αρχικά στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι σε περισσότερες από 60% των εξωσωματικών γίνεται μεταφορά ενός μόνο εμβρύου.

“Γνωρίζουμε ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρέασε την αύξηση τοκετών διδύμων τα προηγούμενα χρόνια ήταν η χρήση θεραπειών αύξησης της γονιμότητας και οι μεγαλύτερες γυναίκες χρησιμοποιούν πιο συχνά αυτές τις μεθόδους. Η μείωση των γεννήσεων διδύμων περιορίζεται στις μεγαλύτερες γυναίκες και στις γυναίκες που είναι μη-Ισπανόφωνες λευκές και φαίνεται πως η αιτία είναι οι αλλαγές στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν αυτές οι γυναίκες”, είπε η Τζόις Μάρτιν, επικεφαλής της έρευνας.

Στις ΗΠΑ συνεχώς αυξάνεται η ηλικία που επιλέγουν οι γυναίκες να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες. Το 2014 οι μεγαλύτερες γυναίκες αποτελούσαν το 20,5% των τοκετών και το 2018 το ποσοστό μεγαλύτερων σε ηλικία πρωτοτόκων έφτασε το 25,3%.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26